Četvrtak, 19 Septembra, 2024
Rubrika:

Apple predstavio iPhone 16 seriju: Veći ekrani, brži procesori i novi tasteri

Apple Intelligence, koji se očekuje kao velika nadogradnja za iOS 18, stiže nešto kasnije ali je i dalje velika pažnja posvećena ovom segmentu softvera

Apple je, u okviru svog “It’s Glowtime” događaja, predstavio najnoviju iPhone 16 seriju telefona. Nakon što smo mjesecima dobijali glasine o iPhone 16 seriji, a sada nam Apple donosi zvanične detalje o novim telefonima. Predstavljena su četiri uređaja: iPhone 16, iPhone 16 Plus, iPhone 16 Pro i iPhone 16 Pro Max, piše B92.

Novu iPhone 16 seriju krase poboljšani procesori, povećane dimenzije ekrana za Pro modele, kao i povratak nekih boja i dodatak nove Gold varijante.

Apple Intelligence, koji se očekuje kao velika nadogradnja za iOS 18, stiže nešto kasnije ali je i dalje velika pažnja posvećena ovom segmentu softvera.

Foto: Reuters

iPhone 16 i iPhone 16 Plus

Dva “osnovna” modela u novoj liniji su iPhone 16 i iPhone 16 Plus, zadržavaju nazive poput prošlogodišnjih, a u velikoj mjeri i glavne karakteristike.

iPhone 16 je dostupan sa ekranom veličine 6,1 inč, dok iPhone 16 Plus koristi 6,7-inčni displej.

Oba telefona imaju novi prilagodljivi Action taster s lijeve strane. Action taster može da se isprogramira za različite stvari i to u zavisnosti od doba dana.

Tu je i nova “camera control” funkcija, koja omogućava prilagođavanje podešavanja kamere.

Kao i do sada, iPhone 16 modele pokreće Apple Silicon, dok je za softversku podršku zadužen Apple Intelligence.

Telefone pokreće A18 čipset, koji donosi iste performanse uz 30 odsto manju potrošnju nego A16 Bionic, a konkuriše desktop procesorima. GPU performanse su do 40 odsto brže mego GPU kod iPhone 15 modela.

Foto: Apple

iPhone 16 ima 48MP glavnu kameru, koja omogućava kreiranje u toj rezoluciji ili izbor piksel-binovanih 24MP fotografija. Tu je i 12MP, 2x telefoto objektiv.

Kombinacija podataka sa glavnog senzora sa dodatnim senzorima, omogućava nam ono što Apple naziva 48MP Fusion kamera. Ona možed a snima 4K 60p video sa HDR podrškom. Tu je i Ultrawide kamera.

Kontrola kamera je značajno olakšana zahvaljujući Camera Control tasteru. Pristiskom na njega pokreće se kamera aplikacija, a ponovnim pritiskom se kreira fotografija. Klik i pritisak započinju snimanje videa. Imitiranje fizičkog odziva je omogućeno pomoću haptičkog odziva.

IzvorB92

Najnovije

Najčitanije

Povezano

Komentari

Subscribe
Notify of

0 Komentara
Najstariji
Najnoviji Najpopularniji
Inline Feedbacks
Pregedaj sve