Četvrtak, 19 Septembra, 2024
Rubrika:

PREDIZBORNA PREPUCAVANJA DVA BIVŠA SABORCA: Međusobnim optužbama prikrivaju laži

Predizborne aktivnosti su, očigledno, u petoj brzini, iako do izbora ima još 20 dana. Građani će se naslušati prepucavanja i lažnih obećanja, a umjesto toga najbolje bi bilo da vjeruju svojim očima, posebno kad uđu u prodavnice...

Da se bliže izbori u Podgorici govori i podatak da su građani zatrpani obećanjima ali i pres konferencijama, pa su tako imali priliku da u jednom danu vide dva bivša druga, predsjednika države Jakova Milatovića i predsjednika Vlade Milojka Spajića. Mnogi bi rekli presedan kakav odavno nije bio na političkoj sceni, a obraćanja javnosti obojica su iskoristila da napadnu onog drugog.

Milatović je vratio u skupštinsku proceduru zakone o PDV, akcizama i zakon o doprinosima za obavezno socijalno osiguranje, jer, kako tvrdi, ugrožava Fond PIO i sistem međugeneracijske solidarnosti.

Prema njegovim riječima dva zakona direktno smanjuju konkurentnost crnogorske privrede.

“Poslanici treba da opet razmotre rješenja, jer je neshvatljivo da Vlada ugrožava sopstvenu privredu i državnu kompaniju Plantaže”, smatra on.

Naveo je i da vraća zakon o doprinosima za obavezno socijalno osiguranje, jer se posebno udara na sistem međugeneracijske solidarnosti, te da ga posebno zabrinjava da 5,5 odsto bruto plate uzima od plata radnika i Fonda PIO i preusmjerava krupnom kapitalu, koji sada bilježi istorijske profite.

Milatović pljuje po Spajiću svim silama, a ne bi čudilo da posle izbora ode sa njim i Rajovim četnicima u koaliciju

“Zašto i za čiji interes Vlada ovo radi”, pitao je Milatović.

Da je Milatović na dobrom putu pokazuje i podatak da je Portal Aktuelno u više tekstova i analiza dokazao da je Program Evropa sad 2 zajedno sa Fiskalnom strategijom, predizborna prevara koju će da plaćaju generacije građana, dok će direktni udar da osjete oni najugroženiji – najsiromašnije kategorije stanovništva jer inflacija vrtoglavo raste, uprkos nemuštim pokušajima neznavene Vlade da je suzbije. Ono što je simptomatično je da je i Milatović tokom predizborne kampanje na predsjedničkim izborima, obećavao povećanje zarada i penzija kroz isti program kojega sada oštro kritikuje.

ODGOVOR SPAJIĆA

Odmah je na to odgovorio premijer Milojko Spajić svojim presom tvrdeći da predsjednik pokušava da vodi Vladu.

„To mu neće uspjeti. On nije potpisao ni zakone koji su bili potrebni za IBAR, međutim nije uspio da opstruira naš put ka EU. Predsjednik želi da radnici u oktobru ne osjete Evropu sad 2”, tvrdi Spajić.

“Neću dozvoliti da Milatović opstruira Evropu sad 2. On ne želi da građani dobiju veće zarade. Neka on izađe sa boljim programom ako ga ima”, rekao je Spajić i kazao da će otkazati put u Njujork jer će uraditi „sve da se usvoji program Evropa sad 2“.

Uprkos ovolikoj ”žrtvi” koju je podnio Spajić neodlaskom u Njujork, mnogi tvrde da premijer ne govori istinu. Naime, Spajiću je sugerisano da smanji šetnju u predizbornom periodu, a navodno su mu mnogi iz njegove partije zamjerili put u Sen Trope koji je izazvao mnoge polemike u javnosti, od koštanja čitavog aranžmana, preko privatnog leta do strukture gostiju koje je vodio sa sobom. Ima i onih koji mu blanko ne vjeruju, posebno ako se ima u vidu šta je sve do sada dokazana neistina koju je lako plasirao – od dvojnog državljanstva, prebivališta, Do Kvona, milijardi eura iz Japana, stotine miliona iz Dubaija, povećanje plata za 25 odsto… Građanima je, čini se, lakše nabrojati kada je Spajić govorio istinu, što je vrlo rijetko.

Milojko Spajić namješta ruke za period poslije premijerskog mandata: Vjeruje li u svoje laži, ili svjesno manipuliše?

UMJESTO AUTO PUTA, NAJAVA OBILAZNICE

Zato i ne čudi što niko nije povjerovao u Spajićeve najave o izgradnji obilaznice oko Podgorice.

”Počinjemo sa tenderom za idejni projekat obilaznice oko Podgorice. I to obilaznice auto-putem koja ide oko Smokovca, od tačke gdje počinje auto-put i ona će da povezuje koridor koji ide ka sjeveru, sa koridorom koji ide prema zapadu, odnosu sa brzom cestom koja je u planu prema Nikšiću. Projekat bi trebalo da košta 180-200 miliona eura, a više od 10 kilometara je dužina puta”, rekao je on na konferenciji za novinare.

Mnogi su se sjetili, a Portal Aktuelno nedavno i pisao, da je Spajić u septembru najavljivao početak gradnje druge dionice auto-puta.

„Mi ne možemo da čekamo. Ići ćemo na brzi tender. Paf! Paf! I 2024. u septembru želim da vidim ašov u zemlji“, kazao je premijer Milojko Spajić u decembru prošle godine na sastanku u Privrednoj komori govoreći o nastavku auto puta Bar-Boljari, odnosno drugoj dionici Mateševo- Andrijevica. Ta izjava mu valjda nije bila dovoljna, pa je pojačao na njegovoj omiljenoj društvenoj mreži X.

“Želimo da već naredne godine (2024.) nastavimo izgradnju autoputa. Dionicom Mateševo – Andrijevica otvorićemo sjeveroistok Crne Gore i omogućiti razvoj i tog dijela naše zemlje! Uz to pravimo preduslov da nastavimo razvoj putne infrastrukture u kompletnom sjevernom regionu i povežemo se sa svim regionalnim centrima” napisao je Spajić.

Premijer je već postao čuven po neistinitim izjavama pa ova očigledna prevara neće nikog iznenaditi. Septembar je otpočeo, ašova nema u zemlji, a ni tenderi nisu “paf paf” završeni.

Predizborne aktivnosti su, očigledno, u petoj brzini, iako do izbora ima još 20 dana. Građani će se naslušati prepucavanja i lažnih obećanja, a umjesto toga najbolje bi bilo da vjeruju svojim očima, posebno kad uđu u prodavnice…

L.P.Đ.

Najnovije

Najčitanije

Povezano

Komentari

Subscribe
Notify of

1 Komentar
Najstariji
Najnoviji Najpopularniji
Inline Feedbacks
Pregedaj sve
Dpeeo
10.09.2024-09:45 09:45

Ovo je srbijanska zadruga,lazu obojica i nista im ne treba vjerovati jer ce poslije izbora svi cetnici bice u koaliciji kao i do sada poslije svih pljuvanja!