Četvrtak, 19 Septembra, 2024
Rubrika:

Sahranjen Budimir Lončar

Položen je vijenac Predsjednika Republike Hrvatske, a uz porodicu, rodbinu i prijatelje, od Lončara, koji je preminuo u 101. godini, oprostili su se Rade Šerbedžija, Milorad Pupovac i Tvrtko Jakovina, koji su i govorili

Najveći hrvatski i jedan od najistaknutijih svjetskih diplomata svog vremena Budimir Lončar sahranjen je danas na Mirogoju.

Položen je vijenac Predsjednika Republike Hrvatske, a uz porodicu, rodbinu i prijatelje, od Lončara, koji je preminuo u 101. godini, oprostili su se Rade Šerbedžija, Milorad Pupovac i Tvrtko Jakovina, koji su i govorili.

Sahrani su prisustvovali brojni ljudi iz političkog i diplomatskog života, a tu su bili Lončarovi prijatelji iz Crne Gore, ambasadori Željko Perović i Nebojša Kaluđerović.

Budimir Lončar bio je posljednji ministar spoljnih poslova SFR Jugoslavije, specijalni izaslanik generalnog sekretara Ujedinjenih nacija za Pokret nesvrstanih. Učestvovao je u Drugom svjetskom ratu nakon pristupanja Narodnooslobodilačkom pokretu 1942. godine i dva puta je ranjavan.

Poslije rata postao je jugoslovenski konzul i savjetnik misije UN u Njujorku. Bio je ambasador u više zemalja, a poslije rata bio je i spoljnopolitički savjetnik dvojice hrvatskih predsjednika Stipe Mesića i Iva Josipovića.

Istoričar Tvrtko Jakovina objavio je 2020. godine biografiju Budimira Lončara „Od Preka do vrha svijeta“.

Najnovije

Najčitanije

Povezano

Komentari

Subscribe
Notify of

3 Komentara
Najstariji
Najnoviji Najpopularniji
Inline Feedbacks
Pregedaj sve
Dunja
10.09.2024-14:33 14:33

On NIKAD nije radio u interesu Hrvatske i zato nije hrvatski diplomat…dovoljno je sto mu je glavni govornik na pogrebu Pupovac i Serbedzija, a na komemoraciji Dejan Jovic…o Sorosevom potrcku i Budinom pioniru Tvrtku Jakovini necu trositi dah…barem vi u Crnoj Gori mozete razumjeti izdaju vlastite zemlje i rad za interese Srbije…u Hrvatskoj je to uvijek u jugo celofanu

Filip
10.09.2024-22:48 22:48

O kakvoj vi politici YU celofana kad od 2013 vodimo politiku EU celofana! Kakva YU politika kad su u Srbiji na vlasti još od Miloševića radikali, četnici, BiH je u agoniji,. .?! Koja bi vama odgovarala politika, poput Orbanove? Možemo mi i to, samo će nam EU blokirati novac iz EU fondova, kao što su to učinili Mađarskoj! Tako da… možemo samo voditi pametnu i ozbiljnu politiku i diplomaciju kako bi se razvijali gospodarski, ekonomski,… građanima omogućili zapadni standard. Što se tiče Sorosa! Obranu je Soros bio dobar dok nije došao na vlast i uveo diktaturu u Mađarsku! O bliskosti… Pročitaj više »

Dunja
11.09.2024-21:36 21:36

Izmedju Vucica i Pupovca nema razlike…to je ista politika, isti ciljevi ali kako u Hrvatskoj to ne mogu govoriti otvoreno onda laprdaju o jugovini, glume ljevicu i progresivce…Soros i Budo sa planom otvorenog balkana, regiona ili kako god ga zvali i srpski svet su jedna te ista stvar…ali u Hrvatskoj je prodaju kao progresivne ideje