Četvrtak, 19 Septembra, 2024
Rubrika:

Antonio Tajani sjutra dolazi u Crnu Goru

Ministar Tajani će se u Podgorici sastati sa predsjednikom države Jakovom Milatovićem, premijerom Milojkom Spajićem i ministrom vanjskih poslova Ervinom Ibrahimovićem

Potpredsjednik Savjeta i ministar vanjskih poslova i međunarodne saradnje Italije Antonio Tajani, otputovaće sjutra u posjetu u Crnoj Goro i Sjevernoj Makedoniji, gdje će se sastati sa najvišim vlastima dvije zemlje kako bi ponovio stalnu posvećenost Italije rastu, stabilnost i izgledima za evropske integracije regiona Zapadnog Balkana, saopšteno je iz Ambasade Italije.

„Zapadni Balkan je prioritet naše spoljne politike kome posvećujemo stalnu pažnju, takođe na multilateralnom nivou, predsjedavajući grupom prijatelja Balkana sa kojom ću se ponovo sastati u Njujorku za nekoliko dana. Misijama i poslovnim forumima koji se održavaju sa svim zemljama u okruženju otvaramo nove puteve za jačanje izvoza i investicija italijanskih kompanija“, kazao je Tajani.

Ministar Tajani će se u Podgorici sastati sa predsjednikom države Jakovom Milatovićem, premijerom Milojkom Spajićem i ministrom vanjskih poslova Ervinom Ibrahimovićem.

„Radimo na daljem jačanju naših istorijskih veza sa Crnom Gorom. Stvaranjem posebnog zajedničkog komiteta mi u potpunosti sprovodimo sporazum o strateškoj saradnji koji je predsjednik Silvio Berluskoni potpisao 2010. godine. Dviije obale Jadrana su sve bliže“, izjavio je Tajani.

Prema njegovim riječima integracija infrastrukture i tržišta energije je pokretačka snaga za rast, izvanredan most koji približava Balkan Evropskoj uniji.

“Udvostručenje podmorskog dalekovoda koje je izgradila Terna će doprinijeti da Crna Gora postane istinsko energetsko čvorište regiona i ojačaće sigurnost snabdijevanja“, dodao je Tajani, koji će otvoriti rad Okruglog stola za energetiku Italije i Crne Gore u Podgorici.

Tajani će se u Sjevernoj Makedoniji sastati sa predsjednicom Gordanom Silijanovskom Davkovom, predsjednikom parlamenta Afrimom Gašijem, premijerom Hristijanom Mickoskim i ministrom spoljnih poslova i trgovine Timčom Mućunskim.

„Sjeverna Makedonija je ključni partner u obezbjeđivanju budućnosti prosperiteta i stabilnosti za cijeli region Zapadnog Balkana. Radimo na prevazilaženju svih prepreka na putu Skoplja ka pridruživanju Evropskoj uniji. Postoji veoma veliki potencijal za dalje jačanje naših bilateralnih odnosa počevši od saradnje u strateškim sektorima i sektorima sa visokom dodatom vrijednošću“, dodao je Tajani.

Najnovije

Najčitanije

Povezano

Komentari

Subscribe
Notify of

0 Komentara
Najstariji
Najnoviji Najpopularniji
Inline Feedbacks
Pregedaj sve