Četvrtak, 19 Septembra, 2024
Rubrika:

Ministarstvo zdravlja: Za sada nema oboljelih od Q groznice među ljudima

Iz Ministarstva zdravlja ističu da su, sve osobe izložene agensu upoznate sa načinima prevencije, uručen im je edukativni materijal i biće pod nadzorom epidemioloških timova u narednom periodu

Za sada nema oboljelih od Q groznice među ljudima, saopšteno je iz Ministarstva zdravlja.

Kako su kazali, Ministarstvo zdravlja i Institut za javno zdravlje, nakon informacije o pojavi Q groznice kod životinja na određenim poljoprivrednim gazdinstvima u Crnoj Gori preduzima sve mjere iz svoje nadležnosti.

“Epidemiološki timovi su odmah upućeni na teren i sprovedene su preventivne aktivnosti bez obzira što za sada nijesu registrovani slučajevi obolijevanja medju ljudima. Uzeti su uzorci krvi za testiranje na prisustvo uzročnika Q groznice od izloženih osoba, pri čemu napominjemo da su trenutno svi dobrog opšteg zdravstvenog stanja te da negiraju simptome koji bi se mogli povezati sa infekcijom”, navodi se u saopštenju.

Iz Ministarstva zdravlja ističu da su, sve osobe izložene agensu upoznate sa načinima prevencije, uručen im je edukativni materijal i biće pod nadzorom epidemioloških timova u narednom periodu. Nakon dobijanja rezultata analiza, sprovešće se postupak u skladu sa epidemiološkim i zdravstvenim pravilima.

“Q groznica je akutno bakterijsko oboljenje , uglavnom praćeno lakšom kliničkom slikom kod ljudi. Prenosi se sa zaraženih životinja na čovjeka, dok je rijetko zabilježen slučaj prenosivosti sa inficiranog na zdravog čovjeka”, požjasnili su iz ministarstva.

Zdravstveni sistem Crne Gore, kako su istakli, posjeduje reagense za ispitivanje uzročnika bolesti, kao i antibiotsku terapiju koja se koristi za liječenje oboljelih.

Najnovije

Najčitanije

Povezano

Komentari

Subscribe
Notify of

0 Komentara
Najstariji
Najnoviji Najpopularniji
Inline Feedbacks
Pregedaj sve