Četvrtak, 19 Septembra, 2024
Rubrika:

Ministarstvo socijalnog staranja tvrdi da penzije neće biti umanjene, ali umjesto objašnjenja samo demagogija

Vladin resor i dalje konfuzan

Penzije u Crnoj Gori neće biti umanjene, poručuju iz Ministarstva socijalnog staranja, brige o porodici i demografije. Međutim, iz tog Vladinog resora nijesu precizno saopštili na koji način neće biti umanjene, kako to tvrde stručnjaci.

“Imajući u vidu da se u posljednje vrijeme u javnosti pojavljuju različita tumačenja u vezi sa Fiskalnom strategijom te povećanjem penzija i njihovom isplatom ističemo da je jedan od najvažnijih ciljeva Fiskalne strategije, pored stvaranje podsticajnog poslovnog i investicionog ambijenta, markroekonomske i fiskalne stabilnosti te snažnog investicionog ciklusa, unapređenje životnog standarda građana”, navode oni.

S tim u vezi ističu  da prosječna penzija (prema isplatnim podacima za mjesec jul 2024. godine) iznosi 515,55 EUR, dok je najniža penzija u iznosu od 450 eura veća od najnižih penzija u većini drugih država u regionu. Podsjećaju, najniža penzije je u periodu 2024, u odnosu na 2020. godinu porasla 206,1%, sa 147€ na 450 eura, što znači da je minimalna penzija porasla 132,9% više u odnosu na rast inflacije za period 2024/2020.

Samim tim, dalje oni naglašavaju, penzije će i u budućnosti biti sigurne i neće doći do njihovog smanjenja.

“Naprotiv, doći do povećanje svih penzija iznad 450 eura. Najavljeno smanjenje doprinosa će umanjiti prihode u budžetu Fonda penzijskog i invalidskog Crne Gore, međutim isti će se nadomjesti kroz nove mjere na prihodnoj strani. Dakle, penzije će i dalje biti sigurne, jer je zakonom garantovana redovna isplata prava iz penzijskog i invalidskog osiguranja iz budžetskih sredstava”, saopštili su iz tog resora.

Kažu da penzije ni u budućnosti neće biti niže.

“Penzije u budućnosti neće biti manje, iako će lični koeficijenti za određene kategorije osiguranika biti manji, iz razloga što lični koeficijent nije jedini parametar koji se uzima u obzir prilikom obračuna penzije. Naime, dva bitna parametra, penzijski staž i vrijednost penzije za jedan lični bod takođe utiču na iznos obračuna penzije”, zaključili su.

Najnovije

Najčitanije

Povezano

Komentari

Subscribe
Notify of

0 Komentara
Najstariji
Najnoviji Najpopularniji
Inline Feedbacks
Pregedaj sve