Petak, 4 Oktobra, 2024
Rubrika:

MUP: Unaprijedićemo sistem upozoravanja građana o ozbiljnim vanrednim situacijama, već pokrenuta inicijativa

Iz Ministarstva podsjećaju i da je Izrada strategije za smanjenje rizika od katastrofa za period 2025-2030 u toku

Ministarstvo unutrašnjih poslova planira da unaprijedi sistem putem kog će javno da upozoravaju građane i informišu ih o ozbiljnim vanrednim situacijama, kako bi ih sačuvali od opasnosti. Trenutno se u našoj državi za ovu svrhu koristi samo SMS slanje kratkih poruka građanima, ali su u tom procesu zabilježeni nedostaci.

“Zbog velikog broja poruka i velikog opterećenja na mreži operatora mobilne telefonije SMS poruke koje je potrebno poslati građanima ne stižu odmah, nego je nekada potreban i cijeli dan da te poruke stignu do svih građana. Takođe je i ograničen broj karaktera u SMS poruci. Zbog toga je u zemljama EU postalo obavezno da svaka država članica EU implementira barem jednu od dvije druge metode upozoravanja građana”, kazali su za portal MNE magazine iz Ministarstva unutrašnjih poslova.

Riječ je o sistemima Cell broadcast i SMS based location. Iz Ministarstva objašnjavaju da je Operativno komunikacioni centar 112 (OKC112) sa zemljama iz okruženja – Sjevernom Makedonijom, Albanijom, Kosovom, Bosnom i Hercegovinom, pokrenuo inicijativu prema Međunarodnoj Telekomunikacionoj Uniji (International Telecommunication Union (ITU) za finansiranje regionalnog projekta za izradu Studije izvodljivosti za implementaciju jednog od dva savremena sistema javnog upozorenja građana. Ti sistemi omogućavaju emitovanje pravovremenih informacija javnosti tokom ozbiljnih vanrednih situacija.

“Radi se o sistemima Cell broadcast i SMS based location. Sve navedene zemlje bi bile dio projekta. Napominjemo da se radi o kompleksnim sistemima za čiju implementaciju u Crnoj Gori bi bilo potrebno minimum 1.2 miliona eura (za Cell Broadcast rešenje) po procjeni koja je vršena na osnovu analize podataka dostavljenih od strane OKC112, operatora mobilne telefonije u Crnoj Gori i firme Everbridge koja nudi navedene usluge i koja je implementirala navedena rješenja u većinu zemalja EU”, precizirali su iz Ministarstva.

Cell Broadcast (CB) je, kako objašnjavaju, metoda slanja kratkih poruka višestrukim korisnicima mobilnih telefona u definisanom području u isto vrijeme.

“Definisan je od strane ETSI-ovog GSM komiteta i 3GPP i deo je 2G, 3G, 4G LTE (telekomunikacionih) i 5G standarda. Takođe je poznat kao Short Message Service-Cell Broadcast. Cell Broadcast je geo-ciljana i geo-ograđena usluga za razmenu poruka jedan-prema više”, istakli su oni.

Drugi sistem – SMS based location, zasnovan je na lokaciji i predstavlja sofisticirani metod dizajniran za prenošenje ciljanih poruka mobilnim korisnicima u određenim geografskim oblastima.

“Za razliku od tradicionalnog SMS-a, SMS based location dozvoljava poruke unaprijed definisane po zonama, obezbeđujući prilagođena upozorenja za ranjive grupe i pojedince čak i nakon što su napustili područje”, kazali su.

Iz Ministarstva podsjećaju i da je Izrada strategije za smanjenje rizika od katastrofa za period 2025-2030 u toku.

“Bezbjednost građana će se povećati kroz, između ostalog, uspostavljanje sistema obavještavanja i uzbunjivanja koje su opštine dužne da uspostave kao i kroz sprovođenje međupredmetnog programa u oblasti smanjenja rizika od katastrofa u osnovnim i srednjim školama, izradu preduzetnih planova zaštite i spašavanja u obrazovnim i drugim objektima, sprovođenje mnogobrojnih kampanja za građane vezanih za elementarne i druge nepogode”, zaključuju iz ovog resora.

Najnovije

Najčitanije

Povezano

Komentari

Subscribe
Notify of

0 Komentara
Najstariji
Najnoviji Najpopularniji
Inline Feedbacks
Pregedaj sve