Petak, 20 Septembra, 2024
Rubrika:

Jakob Ingebrigtsen i Armand Duplantis oborili svjetske rekorde

Nešto kasnije i švedski skakač s motkom Armand Duplantis nastavio je da pomjera granice i popravlja vlastiti svjetski rekord u skoku motkom koji sada iznosi 6,26 metara.

Norvežanin Jakob Ingebrigtsen postavio je novi svjetski rekord na 3.000 metara, koje je  pretrčao za 7:17,55 minuta.

Nešto kasnije i švedski skakač s motkom Armand Duplantis nastavio je da pomjera granice i popravlja vlastiti svjetski rekord u skoku motkom koji sada iznosi 6,26 metara.

Ingebrigtsen je za više od tri sekunde nadmašio prethodni rekord (7:20.67) koji pripadao Kenijcu Danijelu Komenu, a postavljen je još 1996. godine.

Na Silesija stadionu u Poljskoj Ingebrigtsen je rekord popravio na mitingu Dijamantske lige i tako se makar malo utješio za loš rezultat na Olimpijskim igrama u Parizu na duplo kraćoj dionici.

Ingebritsen je dvostruki olimpijski i svjetski šampion na distancama od 1.500 i 5.000 metara.

Norvežanin nije u Parizu odbranio zlato na 1.500 metara, ali je bio najbolji u trci na 5.000 metara.

“Uzbuđen sam zbog trke, jer 3.000 metara je jako dobra distanca za mene i sve je spremno za nešto veliko”, kazao je Ingebrigtsen

Inače. drugo mjesto na Silesija stadionu osvojio je Etiopljanin Berihu Aregavi, osvajač srebrne medalje na Olimpijskim igrama u Parizu na 10.000 metara, i on je sada vlasnik trećeg najboljeg rezultata u istoriji (7:21.28).

Duplantis je nakon Olimpijskih igara, novi rekord postavio na mitingu Dijamantske lige, a prethodni put je pomjerio granicu sniva prije nekoliko sedmica u Parizu kada je letio preko 6,25 i kao nekada Ukrajinac Sergej Bubka uvijek letvicu podiže za po jedan centimetar.

Razlog je sigurno u novcu, jer svako obaranje svjetskog rekorda, pa čak i sopstvenog, donosi nagradu od 100.000 dolara.

Najnovije

Najčitanije

Povezano

Komentari

Subscribe
Notify of

0 Komentara
Najstariji
Najnoviji Najpopularniji
Inline Feedbacks
Pregedaj sve