Subota, 21 Septembra, 2024
Rubrika:

Nova pravila i za crnogorske državljane za ulazak u EU: Šta se mijenja već od novembra

Riječ je o sistemu sačinjenom iz dva dijela i njegov prvi dio, poznatiji kao EES počinje s radom 10. novembra, a služiće – da se prijavite na put i biće potpuno besplatan. U pitanju je automatizovani sistem za registraciju ulaska i izlaska iz EU.

Sistem ulaska i izlaska iz EU, automatizovani IT sistem za registrovanje putnika iz zemalja koje nisu članice EU, trebalo bi da stupi na snagu 10. novembra, najavila je evropska komesarka za unutrašnje poslove i migracije Ilva Johanson. Ovo će važiti i za crnogorske državljane.

Riječ je o sistemu sačinjenom iz dva dijela i njegov prvi dio, poznatiji kao EES počinje s radom 10. novembra, a služiće – da se prijavite na put i biće potpuno besplatan. U pitanju je automatizovani sistem za registraciju ulaska i izlaska iz EU, objavio je N1.

Dakle, biće potrebno da odete na web sajt ili mobilnu aplikaciju EES i biće vam potreban putni dokument, kao i biometrijski podaci.

Time će se kontrolisati kada ulazite i izlazite iz EU. Biće potrebno da se prijavite za putovanje, ili kao da kažete: „Dobar dan, ulazim u EU i biću u njoj neko vrijeme, maksimalno 90 dana u okviru 180 dana“.

Sistem je namijenjen svima koji nisu iz EU+, odnosno država EU, Islanda, Lihtenštajna, Norveške i Švajcarske.

Biće vam potrebni osnovni i biometrijski podaci:

putni dokument (ime, prezime, datum rođenja itd)

biometrijski podaci (otisci prsta, prepoznavanje lica)

vrijeme ulaska i izlaska iz EU

eventualno – podaci o zabrani putovanja

Prijava je besplatna, ali se mora obaviti prije svakog putovanja. Bitno je naglasiti da izmjena u viznom režimu nema i da je ovo samo način prijavljivanja za putovanje.

Kašnjenje EES aplikacije: Možda od oktobra

Odgovor na možda najvažnije pitanje za korisnike, kada će aplikacija biti dostupna i dalje je nejasan.

Portparol Evropske komisije izjavio je za rekao je za sajt Lokal (The Local) da će aplikacija “biti dostupna za zemlje Šengena od početka rada sistema ulaska/izlaska”.

Planirani datum lansiranja je trenutno 6. oktobar, ali je u prošlosti bilo nekoliko odlaganja i prema pisanjusajta Lokal lako se može desiti još koje.

Njime se zapravo ukidaju pečati u pasošima, a biće omogućena šira upotreba automatizovanih prelazaka granice.

Suština svega je u boljem praćenju i ubrzavanju prelaska granice, a sva fama oko toga da se ovim sistemom ponovo uvode vize jednostavno nije tačna, piše N1.

Dakle, ako niste dobili zabranu ulaska u EU, ako niste kriminalac i niste izvršili krivično djelo, nemate čega da se bojite.

Novo pravilo moglo bi da ima i pozitivnu primjenu u kontekstu ubrzavanja putovanja građana.

Drugi korak ETIAS – od sredine sljedeće godine, plaćaće se sedam eura

Međutim, ovo nije sve, to je prvi korak koji je besplatan za sve, a drugi korak je poznatiji kao ETIAS i njegova primjena se očekuje u prvoj polovini naredne godine, ali ne odmah, već uz prelazni period od šest plus šest mjeseci.

Sistem ETIAS će, naime, biti operativan najranije sredinom sljedeće godine i on je nešto komplikovaniji i predviđa izdavanje dozvole za putovanja i ne predstavlja samo prijavu za put, već se radi provjera putnika.

Sistem ETIAS ne prikuplja biometrijske podatke, za razliku od EES-a, a povezan je sa pasošem. Važi tri godine ili do isticanja pasoša, a koštaće sedam eura.

U okviru njega za nekoliko minuta dobijate dozvolu za put – ukoliko ne postoje zakonske prepreke za to.

Ako nema potrage za vama, ako vam nije zabranjen ulazak u EU i slično – ako se ne bavite kriminalom, opet nemate razloga za brigu.

Procedura može da traje i duze, čak do 30 dana i zbog toga se preporučuje da se procedura obavi unaprijed, a ne dan prije puta.

Suština ovog sistema je da se vrše provjere ko ulazi u EU, koliko dugo ostaje unutar unije i slično.

U pitanju je klasična kontrola migracija koja do sada nije postojala, a u EU nisu imali podatke ko je sve u državama članicama i koliko ostaje. Naime, nije postojao centralizovani sistem.

Važno je naglasiti da u pitanju nije izdavanje viza i da vize i dalje nisu potrebne.

Od novembra počinje da se primjenjuje samo registracija putovanja, a od sljedeće godine i izdavanje dozvola za put, uz prelazni period od šest mjeseci.

Vize i dalje neće biti potrebne, ali na granicama – kao i do sada – i dalje mogu da vam odbiju ulazak u zemlju EU.

IzvorN1

Najnovije

Najčitanije

Povezano

Komentari

Subscribe
Notify of

0 Komentara
Najstariji
Najnoviji Najpopularniji
Inline Feedbacks
Pregedaj sve