Subota, 5 Oktobra, 2024
Rubrika:

Nikšić: Mještani Kličeva ogorčeni, rekonstrukcija Bulevara 13. jul – u čemu je problem?

I pored toga što se ne može osporiti opravdani revolt mještana zbog dužine rekonstrukcije bulevara, a uz napomenu da najavljuju i blokade, Branislav Eraković se nada da će se pronaći neki kompromis

Zbog dužine rekonstrukcije Bulevara 13. jul u Nikšiću sve češća su reagovanja onih koji tuda saobraćaju, a posebno mještana Kličeva.

Poseban problem pojavio se od kada su radovi obustavljeni, pa mještani ne očekuju njihov skoriji nastavak. Iz nadležne agencije, ipak, kažu da su stvoreni uslovi da će već sledeće sedmice početi neki od radova.

Rok za završetak rekonstrukcije Bulevara 13. jul ističe u septembru tekuće godine. Mještani koji nijesu htjeli pred kamere, tvrde da taj rok ne može biti ispoštovan jer se tu, kako kažu, već duže vrijeme ništa ne radi. T

o uveliko otežava funkcionisanje građana, a naročito mještana Mjesne zajednice Kličevo, što potvrđuje predsjednik te mjesne zajednice Branislav Eraković koji objašnjava neke od razloga za obustavljanje radova.

„Radovi su naprije tekli nekom određenom dinamikom, ali je kasnije dolazilo do nekih nepredviđenih radnji kao što je eksproprijacija zemljišta. No, opet, i to je riješeno ovih dana ali je došlo do zastoja zbog elektromreže koja se nalazi u unutrašnjosti bulevara, tako da očekujemo radnike Distribucije da dođu i izmjeste elektromrežu van ove trase“, navodi on.

A iz Agencije za projektovanje i planiranje Opštine Nikšić kao glavni problem navode neriješena imovinsko-pravna pitanja. Branka Karadžić iz Agencije podsjeća da su u početku radovi tekli planiranom dinamikom te da su sva imovinsko-pravna pitanja bila rješena, ali „postoji razlika između stanja u katastru i onog šta mještani tvrde da je realno stanje“.

„Pojavili su se novi problemi sa imovinsko-pravnim pitanjem, i to je razlog zbog kojeg je došlo do obustave u sred samog izvođenja radova. Međutim, opštinski organi rade na rješavanju tih problema, tako da očekujemo da će to u najkraćem mogućem roku biti riješeno“, kazala je Karadzić.

I pored toga što se ne može osporiti opravdani revolt mještana zbog dužine rekonstrukcije bulevara, a uz napomenu da najavljuju i blokade, Branislav Eraković se nada da će se pronaći neki kompromis.

„Kao što nam je rečeno, radovi će brzo da se nastave, samo trebamo biti strpljivi. Mislim da niko nije od građana Kličeva protiv ovih radova ali građani trpe, naročito ljudi iz donjeg dijela Kličeva. Ali sumnja građana je da to neće biti završeno u predviđenom roku”, kazao je on.

U nemogućnosti da koriste bulevar, mještani pronalaze različita improvizovana rješenja kako bi došli do svojih kuća.

„On se ne može koristiti već godinu dana. Građani idu sporednim ulicama koje su vrlo uske, snalaze se i zaobilaze. Neki idu i kroz rijeku Gračanicu, korito rijeke, dok drugi idu kroz sporedne ulice”, dodaje.

Ovakvo stanje bi makar djelimično moglo da bude uskoro riješeno, jer Branka Karadžić iz Agencije za projektovanje i planiranje Opštine Nikšić kaže da će se stvoriti uslovi da izvođač nastavi radove u što skorijem vremenu.

„Sve ove aktivnosti koje se dešavaju sada definitivno utiču na produzenje roka ali izvođač radova u ovom momentu nije uspostavio bilo koji dodatan zahtjev vezan za to pitanje, tako da ćemo gledati ono što je cilj, a to je da se postojeća dionica, na kojoj se trenutno izvode radovi, završi u ovoj kalendarskoj godini. Znamo da predstoji školska godina, tako da smo se aktivirali i pokušamo da dovedemo radove u stanje da saobraćanje bude normalizovano koliko-toliko za okolne stanovnike”, istakla je Karadžić.

Dodaje da se svi radovi privode kraju, ali još uvijek nijesu potpuno završeni. U međuvremenu, biće obezbijeđeno privremeno rješenje za saobraćaj kako bi se olakšala situacija.

Tokom prikupljanja informacija o problemima za nastavak rekonstrukcije Bulevara 13. jul, iz Agencije smo saznali da je jedan važan riješen, a riječ je o izmještanju elektromreže. Shodno tome, izvjesno je da ce radovi biti nastavljeni sledeće sedmice.

Izvorrtnk.me

Najnovije

Najčitanije

Povezano

Komentari

Subscribe
Notify of

0 Komentara
Najstariji
Najnoviji Najpopularniji
Inline Feedbacks
Pregedaj sve