Četvrtak, 19 Septembra, 2024
Rubrika:

Predsjednik Kine razgovarao sa premijerom Britanije, izrazio nadu u ‘zajedničke pobjede’ dvije zemlje

Diplomatski odnosi dvije zemlje značajno su se pogoršali tokom protekle decenije, naročito zbog sve čvršće kontrole Pekinga nad bivšom britanskom kolonijom Hong Kong

Kineski predsjednik Si Đinping izrazio je nadu, tokom svog prvog razgovora sa novim premijerom Velike Britanije Kirom Starmerom, da će dvije zemlje ostvariti “zajedničke pobjede”, javila je danas kineska državna televizija Si-Si-Ti-Vi (CCTV).

Do telefonskog razgovora dva lidera došlo je danas, na inicijativu Kira Starmera, navodi CCTV i dodaje da je Si čestitao britanskom kolegi na tome što je prošlog mjeseca postao premijer.

„Kina želi da uspostavi ravnopravan dijalog sa Ujedinjenim Kraljevstvom, na osnovu međusobnog poštovanja (…) i da proširi saradnju (dvije zemlje) u oblastima finansija, zelene ekonomije, vještačke inteligencije, itd“, rekao je Si, prema navodima CCTV.

Peking ima za cilj da obezbijedi da „obostrana korist i zajedničke pobjede čine osnovu odnosa“ Kine i Velike Britanije, dodao je on.

Kako je danas saopštio Dauning Strit, Starmer je rekao da se nada otvorenim i iskrenim razgovorima sa Sijem o pitanjima koja stvaraju napetost između Londona i Pekinga, kao što su Hong Kong, rat Rusije protiv Ukrajine i ljudska prava.

Kina je 2023. godine bila peti najveći trgovinski partner Britanije.

Diplomatski odnosi dvije zemlje značajno su se pogoršali tokom protekle decenije, naročito zbog sve čvršće kontrole Pekinga nad bivšom britanskom kolonijom Hong Kong.

Najnovije

Najčitanije

Povezano

Komentari

Subscribe
Notify of

0 Komentara
Najstariji
Najnoviji Najpopularniji
Inline Feedbacks
Pregedaj sve