Četvrtak, 19 Septembra, 2024
Rubrika:

Direktor CIA u Sarajevu

Održan je sastanak Bernsa s članovima Predsjedništva BiH, kao i s ministrom vanjskih poslova BiH, Elmedinom Konakovićem

Direktor CIA-e Villiam Berns stigao je u Sarajevo u utorak, 20. augusta, gdje se sreo s direktorom Obavještajno-sigurnosne agencije Bosne i Hercegovine, Almirom Džuvom.

Informaciju je za Radio Slobodna Evropa (RSE) potvrdio Džuvo. On je rekao da je “riječ o posjeti koja je dogovorena ranije, kao i da je Berns iskazao podršku u saradnji agencija, ali i državi BiH”.

Održan je sastanak Bernsa s članovima Predsjedništva BiH, kao i s ministrom vanjskih poslova BiH, Elmedinom Konakovićem.

Nekadašnji karijerni diplomata i bivši ambasador u Rusiji, Berns je centralna figura u administracije američkog predsjednika Džoa Bajdena, jer je i član Predsjedničkog kabineta Bijele kuće.

Na poziciju direktora Centralne obavještajne agencije SAD-a naimenovao ga je predsjednik Bajden u januaru 2021. godine.

Berns je položio zakletvu kao direktor CIA-e u martu 2021., čime je postao prvi karijerni diplomata koji je obavljao dužnost direktora. Predsjednik Bajden ga je unaprijedio u kabinet u junu 2023.

Direktor Berns je služio šest predsjednika i administracija (obije stranke) tokom skoro četiri decenije javne službe u diplomatiji i obavještajnim službama. On je tek drugi diplomata u istoriji koji je postao zamjenik državnog sekretara, a bio je i američki ambasador u Jordanu.

Diplomirao je istoriju na Univerzitetu LaSale, a magistrirao i doktorirao međunarodne odnose na Univerzitetu Okford.

Bivši direktor CIA-e Džon Brenan posljednji put je posjetio Sarajevo 2016. godine.

IzvorRSE

Najnovije

Najčitanije

Povezano

Komentari

Subscribe
Notify of

1 Komentar
Najstariji
Najnoviji Najpopularniji
Inline Feedbacks
Pregedaj sve
Buntovnik bez razloga
21.08.2024-15:56 15:56

Ova budaletina pocinje novi rat u Bosni. Dosao je u posjetu samo zato sto trenutno ljudi koji su na vrhu Stejt Departmenta su nekompetentni, a plan je da Bosna udje u Nato. Samo ne znam sa kojim parama ce Bosna da kupuje oruzje?