Četvrtak, 19 Septembra, 2024
Rubrika:

Euromost: ”Mostina” se pali i nekontrolisano koristi, odlaže se zabranjeni otpad

Nevladina organizacija podnijela prijave protiv firme koja je, kako navode, juče odložila gume, kao i protiv rožajskog komunalnog preduzeća

Iz nevladine organizacije Euromost saopštili su da su od građana Rožaja, koji nadgledaju rožajsko privremeno odlagalište “Mostina”, dobili video snimke na kojima se vidi da se to nelegalno privremeno odlagalište i dalje nakon protesta nekontrolisano koristi.

Napominju da je direktor komunalnog preduzeća iz Rožaja naveo da su čuvari angažovani od osam do 20 sati, ali da se na snimcima vidi da odlagalište niko ne obezbeđuje, da se pali otpad i odbacuju gume koje su Zakonom o upravljanju otpadom zabranjene da se miješaju sa drugim otpadom.

– NVO ‘Euromost’ je od građana dobila i ime firme koja je juče odložila gume na ovo privremeno odlagalište i protiv iste, kao i rožajskog komunalnog preduzeća, podnijela danas prijave nadležnim inspekcijama, takođe je obavijestila Ministarstvo ekologije, održivog razvoja i razvoja sjevera, kao i Agenciju za zaštitu životne sredine, od koji ih je zatražila da ne krše Zakone i ne vrše krivična djela i odmah zatvore nelegalno privremeno odlagalište ‘Mostina’ – istakli su u saopštenju.

Dodaju da se na snimcima, koji su, kako su istakli, napravljeni svaki dan nakon posljednjeg protesta jasno vidi da se rožajsko komunalno preduzeće i “ovaj put oglušilo” o zahtjeve Ministarstva ekologije, održivog razvoja i razvoja sjevera, kao i Agencije za zaštitu životne sredine i “prepustilo ovo nelegalno privremeno odlagalište da ga svi nekontrolisano koriste, ugrožavajući živote građana i životnu sredinu”.

– Za šest dana nakon protesta u ovo nelegalno privremeno odlagalište je bez ikakve kontrole ušlo čak 169 lica sa svojim vozilima i nekontrolisano odlagalo otpad, gdje su ga mnogi odlagali u zapaljeno žarište – rekli su iz Euromosta.

Zabrinjava, prema njihovim riječima, i to što ovo preduzeće svu otpad gura u kanjon i prema rijeci Ibar, ne zatrpavajući ga, takođe miješa sav otpad, zbog čega ona konstanto gori, a što ćemo u narednom periodu takođe objaviti javno.

– NVO ‘Euromost’ je danas pismeno zatražila i od Osnovnog državnog tužilaštva u Rožajama, nakon što je evidentirano nekontrolisano odlaganje guma na ovom nelegalnom privremenom odlagalištu, da odmah reaguju i pokrenu postupak izviđaja i utvrdjivanja izvršenog krivičnog djela, na štetu gradjana i životne sredine – zaključuju u saopštenju.

Najnovije

Najčitanije

Povezano

Komentari

Subscribe
Notify of

0 Komentara
Najstariji
Najnoviji Najpopularniji
Inline Feedbacks
Pregedaj sve