Četvrtak, 19 Septembra, 2024
Rubrika:

Ambasada SAD tvrdi da Dodik manipuliše i državnim fondovima, prozvali ga zbog kupovine zgrade Uprave za inderektno oporezivanje

Na kraju tvita je dodan hashtag Gdje je novac? kojeg Ambasada SAD-a koristi u ovoj vrsti objava

Ambasada SAD-a u Sarajevu danas je prozvala predsjednika Republike Srpske Milorada Dodika, zbog kako su naveli, manipulisanja državnim fondovima.

“Milorad Dodik, takođe, manipuliše državnim fondovima. Državni budžet BiH uključuje sredstva za kupovinu novog sjedišta Uprave za indirektno oporezivanje u Banjoj Luci. Tender za ovaj projekat je raspisan pet puta, tako da je ostalo samo jedno preduzeće s kojim se sklapa ugovor. Kome će iz Dodikovog kruga ovaj sumnjivi proces dobro doći? Ova vrsta korupcije ima realnu cijenu za stanovnike u RS i širom BiH”, navodi se u objavi.

Na kraju tvita je dodan hashtag Gdje je novac? kojeg Ambasada SAD-a koristi u ovoj vrsti objava.

Nakon objave obično uslijedi oštar odgovor Milorada Dodika i iz RS-a u kojem navode da se sve radi po zakonu i da je Republika Srpska finansijski stabilna.

Podsjetimo, UIO je krajem prošle godine raspisala javni oglas za kupovinu zgrade na koji je u predviđenom roku stigla jedna ponuda i to od ponuđača Grand Trade d.o.o. iz Banje Luke, pri čemu je za potrebe kancelarijskog i višenamjenskog prostora Grand Trade dostavio ponudu u iznosu od 71.119.620 KM. Za potrebe parking prostora dostavljena je ponuda u iznosu od 27.451.710 KM s PDV-om.

Kompanija Grand Trade je vlasništvu Mileta Radišića, biznismena bliskog Dodiku. U budžetu za 2024. godinu koji je izglasan u julu osigurana su dodana sredstva u iznosu od oko 30 miliona eura koliko je bilo potrebno da se zaokruži finansijska konstrukcija za kupovinu zgrade. Ranije je osigurano 67.500.000 KM.

 

Najnovije

Najčitanije

Povezano

Komentari

Subscribe
Notify of

1 Komentar
Najstariji
Najnoviji Najpopularniji
Inline Feedbacks
Pregedaj sve
Krsto
10.08.2024-03:50 03:50

Dodik ne manipuliše državnim fondovima, on KRADE