Četvrtak, 19 Septembra, 2024
Rubrika:

Svjetski mediji o otvaranju OI: Provokacija scenom Posljednje večere, Selin Dion za medalju

Vašington post je istakao da je hrabro razmišljanje organizatora vratilo sjaj događaju koji je posljednjih godina opao

Pariz je u petak veče prekinuo tradiciju ceremonije otvaranja Olimpijade u paradu niz rijeku Senu, a ne na stadionu, a za TV gledaoce širom svijeta priređen je spektakl na mostovima, obalama rijeke i krovovima, dok su hiljade sportista, izvođača i posmatrača morali da izdrže jaku kišu tokom većeg dela ceremonije, piše Rojters u analizi medijskih izvještaja.

Pariski Mond napisao je u oduševljenoj recenziji da je režiser Tomas Žoli „uspio u svom izazovu“ da impresivno predstavi francusku prestonicu, „pretvorenu u gigantsku pozornicu“.

Desničarski Figaro video je šou kao „odličan“, konstatujući da je „nešto bilo previše“, a u komentaru se navodi da su neki djelovi ceremonije u svijet poslali „nepotrebno provokativne slike“, uključujući očiglednu parafrazu slike „Posljednja večera“ Isusa i njegovih apostola ispred modne revije.

Za Njujork Tajms otvaranje OI je bila riječna parada koja je pretvorila ceremoniju u nešto veće, raznovrsnije i naizmenično zabavnije, ali takođe i u nešto uobičajenije – samo još jedan naduti spektakl napravljen za TV.

Vašington post je istakao da je hrabro razmišljanje organizatora vratilo sjaj događaju koji je posljednjih godina opao.

Po izvještajima kineske državne agencija Sinhua, ceremonija je uspjela da prikaže Francusku – od nastupa kan-kan devojaka, omaža rekonstrukciji Notr Dama, Francuskoj revoluciji, uz vatromet, hevi metal i „pevačice koje su izgledale kao da su izgubile bitku sa giljotinom“, navodi Rojters.

Kineska agencija primjećuje da je „velika razlika između ove ceremonije i drugih u tome što je parada sportista bila pomešana sa nastupima“ izvođača duž rijeke.

Južnokorejski mediji su primijetili „impresivnu“ maštu da se cio grad koristi kao pozadina ceremonije otvaranja, ali ističu da je događaj bio u sjenci incidenta kada je tim te zemlje pogrešno predstavljen kao Sjeverna Koreja.

Južnokorejski radio CBS navodi da je incident bez sumnje greška, ali da je razočaravajuće što su organizatori u Parizu podbacili u onome što je trebalo da bude osnovni dio događaja.

Indijski India Tudej nazvalo je otvaranje OI „zaista senzacionalnom“, uz ocjenu da“ iako je bilo onih koji su kritikovali ceremoniju, završni čin, na kome je Pariz odavao počast legendama, nadoknadio nedostatke“.

Njemački Frankfurter Algemeine piše kako je bilo lijepo koliko je bilo ludo, navodeći da je „do kraja je čak i kiša bila poražena“.

Tabloid Bild je bio oduševljen povratkom Selin Dion na scenu poslije četiri godine, uz ocjenu da, prkoseći bolesti, „pjeva kao u najboljim vremenima“.

Britanski Gardijan je ocijenio da je „velika ambicija“ bila narušena neujednačenim detaljima.

„Pariz je poznat po svom ukusu, ali ovo je izgledalo kao šarena odjeća spojena zajedno“, ocijenio je Gardijan.

Italijanska Gazeta delo Sport vidjela je ceremoniju kao „nešto bez presedana, čak i izvanredno“, prepuštajući utiske gledaocima.

„Sjajna predstava ili dug, dosadan posao, u zavisnosti od vaše tačke gledišta i senzibiliteta“, napisao je italijanski list.

Slična zapažanje je imao i Korijere dela Sera, poredeći ceremoniju sa savremenom umjetničkom predstavom, uz napomene da je „nekima (gledaocima) bilo dosadno, drugima je bilo zabavno, a mnoge je spektakl razočarao“.

Ljevičarski italijanski dnevnik La Republika smatra da je ceremonija zasijenila sportiste.

„Mnogo Francuske, mnogo Pariza, vrlo malo Olimpijade…. ogledalo koje je besmrtni Paris okrenuo prema sebi“, navodi La Republika.

IzvorN1

Najnovije

Najčitanije

Povezano

Komentari

Subscribe
Notify of

0 Komentara
Najstariji
Najnoviji Najpopularniji
Inline Feedbacks
Pregedaj sve