Četvrtak, 19 Septembra, 2024
Rubrika:

Hrvatski analitičari o zabrani Mandiću, Bečiću i Kneževiću: ‘Tim ljudima je u interesu zatezati odnose s Hrvatskom’

Odnosi Hrvatske i Crne Gore su zamrznuti i takvi će ostati dok je ova administracija na vlasti

Proglašavanje potpredsjednika crnogorske vlade Alekse Bečića, predsjednika crnogorskog parlamenta Andrije Mandića i poslanika Milana Kneževića nepoželjnima od hrvatskog Ministarstva vanjskih poslova komentarisao je za hrvatski portal Direktno.hr politički analitičar Davor Gjenero.

“Mislim da je to odluka koja je potpuno u redu. Mislim da su akteri koji su stavljeni na listu ispravno stavljeni”, započeo je Gjenero.

“Od te trojice čak su dvojica učesnici ruskog i srpskog državnog udara u Crnoj Gori iz 2016. godine. Oni vjerovatno do sada nisu bili formalno na crnoj listi jer su bili ‘sub judice’ u Crnoj Gori pa zapravo ni nisu bili u poziciji da prelaze granicu”, objasnio je politički analitičar.

“Sada su nedavno, istovremeno s Rezolucijom u Jasenovcu, oslobođeni optužbi i prema tome sad mogu nastupati i putovati kao slobodni građani. To je pitanje bezbjednosti  Hrvatske i Evropske unije da se zabrani ulazak na naš prostor ljudima koji su zapravo saradnici ruskih obavještajnih službi”, naglasio je Gjenero.

Evidentno povezani s ruskim službama

Podsjetimo, poslanici u crnogorskom parlamentu u junu su usvojili Rezoluciju o genocidu u logorima Jasenovac, Dachau i Mauthausen.

Gjenero je nastavio objašnjavati kako nije nagađanje jesu li spomenuti političari povezani s ruskim službama nego je to evidentno.

“Evidentno je da je stranka odnosno grupacija kojoj oni pripadaju u komunikaciji s obavještajnom službom što je puko pitanje nacionalne bezbjednosti”, kazao je politički analitičar.

Davor Gjenero se dotaknuo i stranke Demokratska Crna Gora čiji je predsjednik Aleksa Bečić.

“Iz te stranke dolazi i ministar odbrane Dragan Krapović. To je isto tako stranka čiji članovi rade na zatezanju odnosa Crne Gore i Hrvatske pa je i tu potpuno opravdani razlog da se tu osobu stavi na listu nepoželjnih u RH”, istaknuo je Gjenero.

Na pitanje o tome što će to značiti za odnose dvije zemlje Gjenero je rekao kako promjene neće biti.

“Odnosi Hrvatske Crne Gore su zamrznuti i takvi će ostati dok je ova administracija na vlasti. Ništa se neće promijeniti i ništa se ne može promijeniti. Tim ljudima je u interesu zatezati odnose s Hrvatskom”, kazao je. “Ništa se tu ne može napraviti, to su akteri koji su pod kontrolom Vučićeva režima i koji u korist Vučićevog režima blokiraju pristupanje Crne Gore EU, a pritom nastoje krivicu za neuspjeh prebaciti na Hrvatsku”, zaključio je Davor Gjenero.

Sistemsko djelovanje 

Taj čin Ministarstvo vanjskih poslova objašnio je sistemskim djelovanjem na narušavanju dobrosusjedskih odnosa i kontinuiranim zloupotrebljavanjem Hrvatske u unutrašnje političke svrhe.

“Ako su proglašeni personom non grata onda to znači da, ukoliko budu pokušali prijeći granicu, neće biti primljeni, biće vraćeni”, objasnila je poznata vanjskopolitička hrvatska novinarka Ivana Petrović.

Petrović, međutim, upozorava na činjenicu da hrvatska diplomatiija ne radi dovoljno na zapadnom Balkanu, uključujući i Crnu Goru.

“Mi vrlo dobro znamo ko je na vlasti i u Crnoj Gori i u susjedstvu. Trebamo imati pravi desk kojeg će činiti najiskusniji multitask diplomati, analitičari i obavještajci. Da se tako radi onda se nešto poput rezolucije o Jasenovcu ne bi dogodilo”, upozorava Petrović.

Smatra i da je pozicija Hrvatske neuporediva s pozicijom bilo koje zemlje zapadnog Balkana pa tako i s pozicijom Crne Gore, ali s jednom bitnom razlikom.

“Crna Gora je članica NATO saveza i u odnosima s njom treba biti taktičan jer se to može reflektovati na odnose i s našim saveznicima. Pozicija Hrvatske je neuporediva zato što ima na raspolaganju sve moguće političke, diplomatske i obavještajne mjere koje evidentno ne koristi”, rekla je, prenosi Dnevnik.hr .

‘”Ovako ispada da Hrvatska nije dorasla evidentnom hibridnom ratu koji se sa zapadnog Balkana vodi protiv nje, a svakom laiku je jasno da se to kreira u Moskvi. Ovakvi potezi, poput proglašenja persona non grata, su čisti PR potezi i neke vatrogasne mjere u odnosu na javnost, jer treba biti proaktivan, a ne reaktivan, što Hrvatska redovito je”, dodala je novinarka.

Najnovije

Najčitanije

Povezano

Komentari

Subscribe
Notify of

2 Komentara
Najstariji
Najnoviji Najpopularniji
Inline Feedbacks
Pregedaj sve
Leskovac
28.07.2024-11:49 11:49

Vjerujte da za ove rezolucije je jedini krivac Becic on voli rezolucije jos ako ima korist a imao je od Vucica koji je debelo platijo ! Hvala Hrvatskoj jer jedino ovako mozemo zajedno spasit CG od ovakvog zla ! Jos cekamo EU-USA da im udari PECAT i onda E VIVA MONTENEGRO ! Demokrate- Aleksa Bečić. Njemu ce biti zabranjen ulaz sve dok je politicki Aktivan u CG sto znaci nikad uc nemoze u EU ! “Iz te stranke dolazi i ministar odbrane Dragan Krapović. To je isto tako stranka čiji članovi rade na zatezanju odnosa Crne Gore i Hrvatske pa… Pročitaj više »

Lele
28.07.2024-16:09 16:09

Kako im ga Vucko uvali sad po strani i navija za Hrvatsku a ovi nek setaju po Rusiji i Bjelorusiji.