Petak, 20 Septembra, 2024
Rubrika:

Kuleba u Kini razgovara o „pravednom miru”

Posjeta Dmitra Kulebe je prva posjeta nekog visoko rangiranog ukrajinskog zvaničnika od početka ruske invazije u februaru 2022. godine, koju Kina nije javno osudila.

Ukrajinski šef diplomatije stigao je juče u Kinu na razgovore s ministrom inostranih poslova Vengom Jiem o načinima za postizanje “pravednog mira” u ratu s Rusijom i takođe kako bi razgovarao o bilateralnim odnosima.

Posjeta Dmitra Kulebe je prva posjeta nekog visoko rangiranog ukrajinskog zvaničnika od početka ruske invazije u februaru 2022. godine, koju Kina nije javno osudila.

Kuleba je kazao da će voditi “opsežne, detaljne i suštinske pregovore” sa svojim kineskim kolegom, ali nije rekao kada će se razgovori održati. Kazao je ranije da će njegova posjeta trajati do četvrtka.

“Moramo izbjeći konkurenciju između mirovnih planova. Veoma je važno da Kijev i Peking vode direktan dijalog”, napisao je u izjavi na Instagramu, najavljujući svoj dolazak u Kinu.

Razne mirovne inicijative pojavile su se u posljednjih nekoliko mjeseci pred američke izbore u novembru, koji bi mogli vratiti bivšeg predsjednika Donalda Trampa u Bijelu kuću, koji je zaprijetio da će smanjiti vojnu pomoć Ukrajini.

Kijev se zalaže za održavanje drugog međunarodnog samita kasnije ove godine kako bi predstavio svoju viziju mira nakon što su prvom skupu u Švajcarskoj u junu prisustvovale desetine delegata iz cijelog svijeta, ali ne iz Rusije i Kine.

Ukrajina je saopštila da bi voljela da domaćin drugog samita bude zemlja “globalnog juga” i da Rusija može da prisustvuje. Kijev je takođe saopštio da bi želio da Kina igra aktivniju ulogu u okončanju rata.

Kina i Brazil su u maju objavili zajednički mirovni predlog u šest stavki, rekavši da podržavaju održavanje mirovne konferencije koju obje strane u ratu mogu priznati.

Kuleba je rekao da je njegova posjeta Kini, prva jednog ukrajinskog ministra spoljnih poslova od 2012. godine, ima za cilj razvijanje kontakata između kineskih i ukrajinskih lidera.

Kina je proglasila partnerstvo “bez ograničenja” sa Rusijom 2022. godine, nekoliko dana prije invazije i pomogla Rusiji da održi svoju ekonomiju

Najnovije

Najčitanije

Povezano

Komentari

Subscribe
Notify of

0 Komentara
Najstariji
Najnoviji Najpopularniji
Inline Feedbacks
Pregedaj sve