Četvrtak, 19 Septembra, 2024
Rubrika:

Na samitu EPC-a 50-ak čelnika evropskih zemalja

Glavne teme sastanka na vrhu su pitanja sigurnosti i očuvanje demokratije od stranih uticaja i dezinformacija, borba protiv ilegalnih migracija i energetska povezanost.

Čelnici 50-ak država članica okupiće se u četvrtak u palati Blenheim u Woodstocku pored Oxforda na 4. sastanku na vrhu Evropske političke zajednice (EPC), foruma za dijalog i saradnju u rješavanju pitanja od zajedničkog interesa, prenosi Hina.

Glavne teme sastanka na vrhu su pitanja sigurnosti i očuvanje demokratije od stranih uticaja i dezinformacija, borba protiv ilegalnih migracija i energetska povezanost.

“Ruski barbarski rat i dalje odjekuje našim kontinentom, dok podle krijumčarske bande krijumčare nedužne ljude na opasna putovanja koja prečesto završavaju tragedijom”, rekao je britanski premijer Keir Starmer u saopštenju u kojem najavljuje samit.

Samit započinje plenarnom sjednicom, nakon čega će uslijediti rasprave organizovane na tri okrugla stola na tri teme – migracijama, energiji i povezanosti, kao i odbrani i osiguravanju demokratije. Na kraju je predviđena završna plenarna sjednica.

Na samitu EPC-a prvi put će biti predstavnici NATO-a, OESS-a i Savjeta Evrope.

Učesnike samita na kraju će primiti britanski kralj Charles III.

Brojne bilateralne mogućnosti

Evropska politička zajednica nastala je nakon ruske invazije na Ukrajinu 2022. kao oblik saradnje država članica EU-a i ostalih evropskih država, svih osim Rusije i Bjelorusije.

Evropska politička zajednica (EPC) je forum koji okuplja 47 evropskih zemalja radi koordinacije odgovora na zajednička pitanja i izazove. EPC nema svoj sekretarijat, ni stalno osoblje, niti finansijska sredstva. Na samitima se na usvaja zajednička izjava, a najvećom vrijednošću tih samita smatraju se nebrojene mogućnosti za bilateralne sastanke.

Samiti EPC održavaju se dva puta godišnje, naizmjenično, jedan u državi koja predsjedava Savjetom EU-a, a drugi u zemlji izvan EU-a. Zadnji samit održan je u španskoj Granadi, u oktobru prošle godine, a nakon ovoga u Velikoj Britaniji sljedeći će se održati najesen u Mađarskoj.

Samit se održava u palati Blenheim, monumentalnom ljetnikovcu izgrađenom u prvoj polovini 18. vijeka, u kojem se rodio legendarni ratni britanski premijer Winston Chuchill, i koji se od 1987. nalazi na UNESCO-ovoj listi svjetske baštine.

Najnovije

Najčitanije

Povezano

Komentari

Subscribe
Notify of

0 Komentara
Najstariji
Najnoviji Najpopularniji
Inline Feedbacks
Pregedaj sve