Petak, 20 Septembra, 2024
Rubrika:

Čelnici primorskih opština jednoglasno za ukidanje Morskog dobra

Pokretanje inicijative preispitivanja Zakona o morskom dobru dio je ovogodišnjeg programa rada Zajednice opština Crne Gore. Radna grupa koju je formirala Zajednica opština, a u čijem sastavu su predstavnici svih opština južnog regiona, pripremiće inicijativu sa nacrtom zakona

Javno preduzeće za upravljanje morskim dobrom trebalo bi da bude ugašeno, saglasni su čelnici svih šest crnogorskih primorskih opština (Herceg Novog, Kotora, Tivta, Budve, Bara i Ulcinja), koji su se sastali na drugom sastanku Radne grupe za predlaganje izmjena i dopuna Zakona o morskom dobru.

“Tokom dvosatnog susreta organizovanog u Opštini Tivat, a na inicijativu Zajednice opština Crne Gore, čelni ljudi primorskih opština donijeli su odluku o uspostavljanju zajedničke inicijative kojom će biti pokrenuto pitanje daljeg postojanja Javnog preduzeća za upravljanje morskim dobrom, ali i kreiranja nacrta nove zakonske regulative koja će tretirati pitanje upravljanja obalnim područjem Crne Gore”, saopšteno je iz Opštine Tivat.

Oni su, kako je saopšteno, razmijenili svoja iskustva kada je u pitanju saradnja sa ovim javnim preduzećem i zaključili da se njegovim postojanjem zadire u nadležnosti lokalnih uprava, te opštine nisu u mogućnosti raspolagati velikim djelovima svoje teritorije, o njima odlučivati i nad njima vršiti kontrolu.

Predsjednik opštine Tivat Željko Komnenović kazao je da “ako želimo decentralizaciju i ako želimo ka Evropskoj uniji, opštinama se mora vratiti na upravljanje najvrjedniji resurs, a to je obalno područje”.

“Vrijeme pred nama će pokazati da je ovo najispravnija odluka koju su opštine donijele u više decenija”, naveo je Komnenović.

Predsjednik opštine Kotor Vladimir Jokić istakao je važnim činjenicu da su po prvi put uprave svih šest primorskih gradova jednoglasne u apelu da JPMD treba ugasiti.

„Vjerujem i ubijeđen sam da će svi politički akteri u Crnoj Gori, a imajući u vidu da smo svi mi iz različitih političkih partija, razumjeti da ovo nije politički apel, već apel za razvoj naših gradova. Nije moguće i realno funkcionisati tako što će preduzeće gazdovati gradovima”, poručio je Jokić.

Predsjednik opštine Ulcinj Genci Nimanbegu kazao je da više ne mogu  dozvoliti “da Morsko dobro upravlja našim prostorom, da planira prostor, da ubira prihode, da samo odlučuje gdje će investirati”.

Naglasio da je današnji dogovor dobra vijest za sve građane Ulcinja i cijelog primorja.

Predsjednik opštine Bar Dušan Raičević rekao je da je njihov stav iznad politike.

“Naš stav je koncipiran na razvojnim politikama koje se tiču primorskih opština. Ova inicijativa je u saglasnosti sa najavljenim izmjenama i dopunama zakonskih rješenja koja se predlažu kroz Zakon o lokalnoj samoupravi, a koja idu u smjeru decentralizacije. Postojeće upravljanje zonom morskog dobra tipičan je primjer centralizacije”, rekao je Raičević.

Prvi čovjek Herceg Novog Stevan Katić istakao je da se ukidanje Morskog dobra „ukazalo kao potreba u proteklih dvadeset godina“.

„Tokom sastanka postignut je visoki stepen konsenzusa oko stava da se JPMD ukine, a da lokalne uprave preuzmu ingerenciju nad svojom obalom”, naveo je Katić.

Potpredsjednica opštine Budva Jasna Dokić izričita je u stavu da „Morsko dobro u ovom obliku više ne treba da postoji.

“Evropska unija kao jednu od najvažnijih tekovina baštini decentralizaciju. Vjerujem da će radna grupa blagovremeno pripremiti nacrt novog predloga zakona. Mišljenja sam da ne treba ići na izmjenu postojećeg, već na izradu sasvim novog zakona koji će tretirati ovu oblast”, rekla je Dokić.

Član radne grupe i jedan od domaćina ovog sastanka potpredsjednik opštine Tivat Jovan Brinić zahvalio je predsjednicima opština na brzom i efikasnom postizanju dogovora.

„Radna grupa sada ima jasne upute u kom smjeru dalje ići i vrlo bzo možemo očekivati konkretne predloge i rješenja”, naveo je Brinić.

Pokretanje inicijative preispitivanja Zakona o morskom dobru dio je ovogodišnjeg programa rada Zajednice opština Crne Gore. Radna grupa koju je formirala Zajednica opština, a u čijem sastavu su predstavnici svih opština južnog regiona, pripremiće inicijativu sa nacrtom zakona.

Sastanku su prisustvovale predstavnice Zajednice opština Crne Gore Mišela Manojlović i Sanja Živković, kao i članovi radne grupe predstavnici lokakalnih uprava u ovom administrativnom tijelu.

Najnovije

Najčitanije

Povezano

Komentari

Subscribe
Notify of

3 Komentara
Najstariji
Najnoviji Najpopularniji
Inline Feedbacks
Pregedaj sve
Primorac
08.07.2024-16:19 16:19

Ima li u ovoj tužnoj grupi iko od
rodjenih primoraca i poštovalaca
mora i svega onoga što smo naslijedili
od čuvene Mletačke Republike i
Austrougarske monarhije koji nam
ostaviše nepricijenjeno bogastvo u
materijalnom i civilizacijskom smislu?
Niko. Sve neznalice .
Pogledajde bedeme, slavnih gradova
da vam se smuči na sjaj koji su nekad
imali i uporedite ih sa Dubrovnikom,
Zadrom, Šibenikom ili Trigirom.
Da vas bude sram i stid!

Obala
08.07.2024-16:31 16:31

Interesantan je stav po pitanju morskog dobra predsjednika opštine Tivat Komnenića insče nastavnika srpskog jezika iz Herceg Novog koji pojma nema o
obalnom području i suštini kako i na
koji način sačuvati a onda tek valorizovati
najveći resurs Crne Gore – obalu.
Naravno ni drugi nijesu bolji.
Ovaj sastanak bez ministarstva održivog
razvoja, bez predstavnika naučne
zajednice pa i instituta za biologiju
mora je mlaćenje prazne slame.

Slavko
10.07.2024-09:15 09:15

Spas od Bahatih i Osiljenih gazda Plaza koji su se napunili ka brod 20 godija gazduju i ceraju goste sa plaze ka stoku kako kazu ulozili su milijone u plaze i da su oni gazde ko se moze okupat a ko ne ! Stati Na kraj ovom zlu lopovskom ! Drzava da upravlja drzavnom imovinom i Opstinska kasa da se puni a ne Privatnici bahati koji pocerase turiste – ova sezona najslablji je primjer od Bahatih Gazda privatnih plaza drustvene imovine-UZMITE PRIMJER TRAJEKTI -Koliko je Drzava CG izgubila privatniku svake godine po 1 zgrada nice !!