Nedjelja, 6 Oktobra, 2024
Rubrika:

Adrović: Važno je da očuvamo naš identitet i nacionalni ponos

Za sve zemlje u svijetu pa tako i za našu Crnu Goru, od vitalnog značaja i posvijećenosti viziji stvaranja prosperitetne i stabilne budućnosti za sve građane naše Crne Gore.

U ovom vremenu izazova i promjena važno je da očuvamo naš identitet i nacionalni ponos, poručio je Ramo Adrović član Glavnog odbora i predsjedništva Crnogorske evropske partije CEP, na jučerašnjoj Izbornoj konvenciji CEP – Podgorica

Saopštenje Adrovića prenosimo u cjelosti:

Danas smo se okupili u Crnogorskoj evropskoj partiji kao ponosni Crnogorci, narod sa bogatom povješću i naslijeđem koje siježe duboko u prošlost.

Naša crnogorska kultura, jezik i običaj čine nas jedinstvenim i neponovljivim narodom, sa snažnom vezom prema našoj crnogorskoj zemlji.

Crna Gora je uvijek bila simbol slobode i nezavisnosti, borila se hrabro i odlučno protiv svih oblika tiranije i diktature.

Ponosimo se našim precima koji su kroz vjekove čuvali našu slobodu i nezavisnost, čuvajući plamen crnogorskog duha, živim.

Danas, u ovom vremenu izazova i promjena važno je da očuvamo naš identitet i nacionalni ponos.

Moramo biti čvrsti i ujedinjeni kao crnogorski narod, ne dozvoljavajući da nam bilo ko nametne svoju volju ili da ugrozi našu slobodu.

Sa druge strane, imamo dugogodišnju saradnju i povijesnu vezu sa našim susjedima bez obzira na političke razlike i povijesne sporove, moramo prepoznati važnost bliske suradnje sa njima i njihovoj podršci o očuvanju našeg nacionalnog identiteta.

Živimo u regionu koji je bogat različitostima i kulturnim naslijeđem, te je važno da gradimo mostove suradnje i razumijevanja sa našim susjedima.

Samo zajedno, u slozi i harmoniji možemo izgraditi bolju budućnost za sve nas.

Crnogorski nacionalni ponos treba da bude temelj naše zajedničke budućnosti ali isto tako moramo prepoznati važnost suradnje i partnerstva sa svim zemljama u regionu. Samo kroz međusobno poštovanje i razumijevanje možemo ostvariti mir, stabilnost i prosperitet za sve nas.

Za sve zemlje u svijetu pa tako i za našu Crnu Goru, od vitalnog značaja i posvijećenosti viziji stvaranja prosperitetne i stabilne budućnosti za sve građane naše Crne Gore.

Kad govorimo o ekonomiji, ne možemo zanemariti činjenicu da je ona temelj svakog društva. Naša sposobnost da stvaramo radna mjesta, podstičemo rast i razvoj i osiguramo održivu perspektivu za sve građane, ključni su elementi našeg uspjeha.

Moramo biti u stanju da prepoznamo izazove i prilike koji se pred nama otvaraju, te da usvojimo politike i mjere koje će podstaći ekonomski rast, inovaciju i konkurentnost naše zemlje.

Jedan od ključnih elemenata, održivo ekonomskog razvoja jeste regionalna suradnja.

U današnjem globalizovanom svijetu, granice između država postaju sve manje važne, a suradnja i partnerstvo postaju neophodni za postizanje prosperiteta i stabilnosti, zato je važno da Crna Gora nastavi da gradi mostove suradnje sa svojim regionalnim partnerima, kako bi ostvarila zajedničke prostore za ekonomski rast, trgovinu i inovacije.

Kao članovi Crnogorsko evropske partije mi smo posvećeni ideji evropskih integracija i regionalne suradnje, kao puta ka stabilnosti, prosperitetu i boljoj budućnosti za sve stanovnike naše regije.

Pored toga moramo prepoznati i važnost diversifikacije naše ekonomije, kako bi smo smanjili rizike od ekonomske nestabilnosti i osigurali održivi rast u dugoročnom periodu.

To znači, da treba podržati razvoj različitih sektora, poput turizma, informacionih tehnologija, poljoprivrede i energetike, kako bi smo stvorili više mogućnosti za zapošljavanje i stvaranje dodatne vrijednosti u našoj ekonomiji.

U tom smislu, važno je naglasiti važnu ulogu privatnog sektora, kao pokretača ekonomskog razvoja. Crna Gora treba da stvori povoljno poslovno okruženje, da podrži preduzetništvo, inovacije i investicije, kako bi stvorila uslove za rast malih i srednjih preduzeća, koja su često glavni generatori novih radnih mjesta i ekonomske aktivnosti.

Kada je u pitanju regionalna suradnja i korišćenje grantova iz Evropske unije, posebno želim istaći važnost povezivanja i infrastrukturnih projekata koje će omogućiti bolju povezanost naše regije i olakšati trgovinu, transport i komunikacije.

Investicije u modernizaciju i izgradnju infrastrukture kao što su autoputevi, željeznice, luke i aerodromi ključne su za posticanje ekonomskog rasta i razvoja.

Nama u Crnoj Gori su potrebni infrastrukturni projekti sa naglaskom na turizam, kako bi naši dragi gosti dolazili brzo i sigurno do njihovih željenih destinacija.

Istakao bih i pitanja troškova javne uprave, obrazovanja i zdravstva. Ti su troškovi izmakli kontroli, potrebno je povećati učinkovitost i smanjiti zaposlenost, mišljenja sam da je bolje jednom djelatniku javne uprave dati dobru plaću a dva otpustiti, nego imati tri zaposlenika na minimalcu.

Takođe, treba da nastavimo da radimo na unapređenju poslovnog okruženja, da smanjimo administrativne prepreke i birokratiju, da unaprijedimo zakonodavni okvir koji će osigurati pravnu sigurnost i predvidljivost za investitore i preduzetnike. Samo kroz efikasne i odgovorne institucije, koje podržavaju razvoj privrednog sektora i prepoznaju važnost ulaganja u obrazovanje, inovacije i istraživanje, možemo stvoriti uslove za održivi rast i prosperitet.

Zato, moramo ojačati suradnju sa Evropskom unijom i ostalim partnerima kako bi unaprijedili naše ekonomske odnose, otvorili nova tržišta za naše proizvode i usluge, i osigurali pristup novim tehnologija i znanjima, koja će nam pomoći da budemo konkurentniji na globalnom tržištu.

U svezi na sve navedeno, pozivam sve da se pridruže u ostvarivanju naše vizije za prosperitetnu i stabilnu budućnost Crne Gore.

Samo zajedno, kroz zajednički rad, posvećenosti i viziju, možemo stvoriti bolje uslove za sve građane naše zemlje, osigurati ekonomsku stabilnost i prosperitet te doprinijeti jačanju Crne Gore.

DA JE VJEČNA CRNA GORA! SVE ZA CRNU GORU, CRNU GORU NI ZA ŠTO!

Najnovije

Najčitanije

Povezano

Komentari

Subscribe
Notify of

1 Komentar
Najstariji
Najnoviji Najpopularniji
Inline Feedbacks
Pregedaj sve
BobZeković
08.07.2024-15:09 15:09

Gospodine Adroviću, osnivači i sada dio najvišeg rukovodstva CEP-e, direktno su uticali na skoro potpuno uništenje Crnogorske pravoslavne crkve. Crnogorci i Crnogorke su na opštecrnogorskom zboru, zaustavili tu opaku namjeru, i omogućili Svještenstvu CPC da nastavi rad i da razvija i unaprijeđuje CPC. Uprkos jasno izraženim, dobranamjernim za svakoga, odlukama OPTŠECRNOGORSKOG ZBORA, dio najvišeg rukovodstva CEP-e, i dalje, udružen sa srpskim okupatorskim institucijama vlasti, ometa i pokušava da zaustavi rad CRNOGORSKE PRAVOSLAVNE CRKVE. Kaže najviše rukovodstvo CEP-e, da je pitanje CPC unutrašnja stvar CPC, a vrlo intenzivno iznutra ometaju njen rad i razvoj. Trenutno CPC, koju izvanredno vodi Mitropolit Boris… Pročitaj više »