Nedjelja, 6 Oktobra, 2024
Rubrika:

Majke Srebrenice zbog ulaska kadeta Vojske Srbije u BiH traže reakciju Šmita

Majke Srebrenice takođe kažu da su Srbija i njen predsjednik Aleksandar Vučić prekršili Dejtonski mirovni sporazum

Udruženje “Pokret Majke enklava Srebrenica i Žepa” reagovalo je na dolazak kadeta Vojske Srbije u Bosnu i Hercegovinu, a na reakciju su pozvale visokog predstavnika u BiH Christiana Schmidta.

U objavama na društvenoj mreži X, iz ovog udruženja navode da “ne znaju da li su sigurni.”

“Zbog prisustva Vojske Srbije, a koja nema dozvolu Predsjedništva Bosne i Hercegovine, a pred obilježavanje godišnjice genocida u Srebrenici zahtijevamo hitnu reakciju OHR-a jer ne znamo da li smo sigurni, da li je ovo poruka prijetnje da oni mogu doći kad žele i gdje žele”, stoji u objavi.

Dalje su na reakciju pozvale i predsjednicu Evropske komisije Ursulu von der Leyen.

“Vojska Srbije se nalazi na teritoriji suverene Bosne i Hercegovine, mi kao i te 1995. trebamo čekati na svojim pragovima da nas ubijaju, tjeraju i siluju dok čitav svijet šuti. Zahtijevamo hitnu reakciju nadležnih institucija i međunarodne zajednice. Pitamo da li bi bilo normalno da strana vojska bez dozvole ulazi na teritoriju Njemačke, Francuske ili bilo koje države i da li bi se to okarakterisalo kao agresija”, navedeno je iz udruženja.

Dodali su: “Ursula von der Leyen, da li smo sigurni u svojim kućama i da li možemo ukopati svoje najmilije?”.

Majke Srebrenice takođe kažu da su Srbija i njen predsjednik Aleksandar Vučić prekršili Dejtonski mirovni sporazum.

“Pozivamo sve domaće i međunarodne aktere koji su zaduženi za nadziranje i provođenje Dejtonskog mirovnog sporazuma da poduzmu sve potrebne radnje i direktno kazne one koji su izvršili ponovnu vojnu agresiju na BiH. Da li država Bosna i Hercegovina ima svoje institucije ili nam strane vojske mogu ulaziti gdje žele i kad god žele?”, rečeno je.
Na kraju pitaju: “Da li smo mi majke nevino ubijene djece sigurne i da li mirno možemo ukopati svoje najmilije? Sramno!”, kažu iz Udruženja “Pokret Majke enklava Srebrenica i Žepa”.

Izvorklix.ba

Najnovije

Najčitanije

Povezano

Komentari

Subscribe
Notify of

1 Komentar
Najstariji
Najnoviji Najpopularniji
Inline Feedbacks
Pregedaj sve
Plamenac
07.07.2024-19:58 19:58

Bila je Srbijanska vojska na granici s Kosovom u vijreme kad su Milan Radoicic Rusija i Srbija pokusali da pokrenu novi rat na Balkanu..Milan i njegova paravojska su imali uniforme i vozila tj dzipove s nalepnicama KFORA u manastiru Banjska..Cilj je bio da izazovu rat najprije izmedju KFORA I Kosovske Policije iz koje su prethodnio povuklli sve Srbe…U toku sukoba Srbijanska vosjska bi uletela da kobjagi smiri situaciju i zauzela Sjever Kosova…Plan je propao jer su Kosovka policija i stranci znali sta se nalazi iza zidina manastira Banjska pa su odmah posle ubistva Kosovskog policajca opkolili manastir…Da su htjeli mogli… Pročitaj više »