Nedjelja, 6 Oktobra, 2024
Rubrika:

KUĆA MARIĆA PONOVO NA METI (ZLO)NAMJERNIH TEKSTOVA: „Simbol“ Kolašina koji niko nije htio

Postavlja se pitanje, kada su već tako zabrinuti za kolašinski ''simbol'', zašto se Vijesti nijesu javile na javnu licitaciju i kupile kuću Marića? Novca im ne fali, obogaćeni čestim preprodajama svog ''medijskog ganga'', od srbijanskih do mađarskih tajkuna. Jedino što ih povremeno okrzne su velike odštete koje moraju da plaćaju po nalogu sudova, a po tužbama svojih zaposlenih.

Ako je vjerovati ”medijskom gangu” poznatom pod nazivom Vijesti, a nije, kuća Marića je „simbol“ Kolašina, iako se radi o građevinskoj ruini koja je u raspadanju i za koju su i stanari ulice u kojoj se nalazi, ali i lokalna vlast spremali rušenje jer je prijetila okolnim zgradama.  Inicijativa za njeno uklanjanje je bilo više tokom godina, a Kolašinci su je zaobilazili u širokom luku, očekujući svakog momenta da nešto sa nje otpadne. Institut za razvoj i istraživanje u oblasti zaštite na radu iz Podgorice je još 2016. godine ocijenio da zgrada predstavlja opasnost za ljude, susjedne objekte i bezbjednost saobraćaja. U nalazu se precizira da bi troškovi radova rekonstrukcije premašili one za rušenje objekata i izgradnju novog…

Kako je njena rekonstrukcija izuzetno skupa, a jeftinije bi bilo da se napravi nova zgrada nego da se obnovi staro zdanje, za kuću Marića niko nije mario. Od nje su svi okretali glavu, a na skupštinskim zasijedanjima se usvajali zaključci kojima se predviđalo „da se obnovi ili da se sruši“ što bi značio defintivni kraj za ovaj objekat, najstariji u gradu. Jer za obnovu je struka dokazala da je preskupa, a objekat opterećen hipotekama. Ono što je za Vijesti sada „simbol“ grada, za Kolašince je bila opasnost od urušavanja i problem bez rješenja.

Kuća Marića ili ”simbol grada” kako je naziva ”medijski gang”, predstavljala nerješivo pitanje i opasnost po građane dok je nije kupio Ski risort Kolašin 1450

PRODAJA NA AUKCIJI

Tek nakon što se raširila vijest da za kuću Marića ipak ima spasa, kada je kupio Ski rizort Kolašin 1450, za Vijesti ona postaje ”simbol” Kolašina koji prodat za ”85.000 eura”. Nemoguće je da su Vijesti toliko neznavene, a posebno jer je autorka najnovijeg uratka Dragana Šćepanović više puta pisala o tome da je Institut za razvoj i istraživanje u oblasti zaštite na radu iz Podgorice još prije skoro deset godina utvrdio da je rekonstrukcija skuplja od izgradnje novog objekta, da ne znaju da će ulaganja u ovaj objekat, restauracija po originalnom rješenju, značajno premašiti prodajnu cijenu, te da će kuća Marića, kada se obnovi u duhu stare građevine sa početka 20. vijeka, biti najskuplji objekat u Kolašinu. Vijesti tako u naslovu nove (zlo)namjerne švrljotine navode kako je „simbol“ Kolašina prodat za 85.000 eura, kako bi neupućeni čitaoci pomislili da se radi o, u najmanju ruku, dvorcu, a ne oronulim zidinama koje predstavljaju opasnost za građane. Postavlja se pitanje, kada su već tako zabrinuti za kolašinski ”simbol”, zašto se Vijesti nijesu javile na javnu licitaciju i kupile kuću Marića? Novca im ne fali, obogaćeni čestim preprodajama svog ”medijskog ganga”, od srbijanskih do mađarskih tajkuna. Jedino što ih povremeno okrzne su velike odštete koje moraju da plaćaju po nalogu sudova, a po tužbama svojih zaposlenih.

Dopisnica režimskog, srpskog tabloida Vijesti Dragana Šćepanović – prije nego Aktuelno raskrinka njene laži (lijevo) i nakon što to učinimo (desno): Čuvena ”dopisnica” izgleda mnogo gore od ”smibola Kolašina” kojeg će ipak spasiti Ski risort Kolašin 1450. A ima li ko da ”renovira” Šćepanovićku?

Jer kuća Marića je prodata na aukciji, za koju je javni poziv bio objavljen u medijima. Početna cijena je bila 40.000 eura a nadmetali su se, pored Ski rizorta Kolašin 1450, i Mato Radovanović, Miroslav Mališić, kao i HOLDCO EAST D.O.O. Podgorica u ime povjerioca. Kao i na svakoj aukciji, pobijedio je onaj koji je dao najveću ponudu.

MARTINOVIĆ SPRIJEČIO DA SE PROGLASI KULTURNIM DOBROM

Kuća Marića, bogatih trgovaca iz Kolašina, je dugo je bila u opštinskom vlasništvu, a prije više od  deset godina je prodata privatnoj kompaniji. Uprava za zaštitu kulturnih dobara, donijela je krajem maja prošle godine rješenje kojim utvrđen status nepokretnog kulturnog dobra od lokalnog značaja, ali se na to rješenje žalila lokalna administracija na čelu sa tadašnjim predsjednikom Opštine Vladimirom Martinovićem. Jer to bi značilo da sanacija objekta mora biti u skladu sa Zakonom o zaštiti kulturnih dobara, a poznato je da Martinović mnogo ne voli zakone.

A da je kuća propadala bez ikakve kontrole, govori podatak da su vlasnici objekata u Ulici Ivana Rašovića više puta tražili da se isti ukloni.

Vladimir Martinović poznat i kao ”Balvan”, ”Šega” i ”Osvrtaj”: Jedino ”dobro” koje zanima kontroverznog ministra je lično finansijsko dobro

Da je očigledna namjera bila rušenje najstarijeg objekta u gradu govori i podatak da je odbornik URA Miodrag Vlahović nedavno tražio da se objekat „sanira ili sruši“, svjestan da su troškovi saniranja skupi za lokalnu upravu i da je rušenje jedina opcija.

Budući izgled kuće Marića u odnosu na trenutno stanje

Intervencijom Ski rizorta Kolašin 1450 riješeće se ovo goruće pitanje za bezbjednost Kolašinaca, koji godinama strepe od urušavanja objekta, a sa druge strane, sačuvaće se najstarija kolašinska kuća, koja će biti obnovljena u stilu originalne građevine, čime će se očuvati autentični izgled kuće koja bi, da je nije kupio Ski rizort Kolašin 1450, sasvim sigurno propala.

L.P.Đ.

Najnovije

Najčitanije

Povezano

Komentari

Subscribe
Notify of

1 Komentar
Najstariji
Najnoviji Najpopularniji
Inline Feedbacks
Pregedaj sve
cetinje
08.07.2024-10:50 10:50

Opet Draganica djavolics “vrca”ničim izazvana,što će “sirota”da joj je kako “skinuti mrak sa oči”bilo bi joj lakše,ko će,niko,jedino se može pri njoj pripišati pas Srban Željka Goveda Ivanovića,Aj sa srećom oderuljo odrta.