Subota, 5 Oktobra, 2024
Rubrika:

UŽIVO Kijev: Rusi uništili lažne sisteme patriot; Ukrajinska vojska: Oborili smo još jedan ruski avoin na Pokrovskom pravcu

Ministarstvo odbrane Rusije saopštilo je da su raketama ''iskander'' uništili dva ukrajinska PVO sistema patriot u oblasti Odese. Vanredno stanje proglašeno je u jednom dijelu ruske oblasti Voronjež, nakon što je izbio požar u skladištu municije usljed udara ukrajinskog drona.

Rat u Ukrajini – 865. dan.

Zelenski u Odesi sa ministrima Holandije i Velike Britanije o jačanju vojske

Predsjednik Ukrajine Volodimir Zelenski sastao se u Odesi sa novim ministrom odbrane i spoljnih poslova Holandije i ministrom odbrane Velike Britanije, povodom Dana Mornaričkih snaga Oružanih snaga Ukrajine,.

“Nastavićemo da jačamo ukrajinsku flotu zajedno sa Britanijom i Holandijom. Ima dobrih novih detalja naše saradnje”, rekao je ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenski.

Naveo je da su razgovarali i o jačanju PVO, što je, kakao kaže, apsolutni prioritet i zahvalio se na spremnosti da preduzmu sljedeće korake, posebno u vezi sa F-16.

Novi ministar odbrane Velike Britanije Džon Džili, takođe je najavio novi paket vojne pomoći Ukrajini tokom posjete Odesi.

Paket uključuje visoko precizne rakete Brimstone, municiju i artiljerijsku pušku.

Ministri spoljnih poslova Poljske i Velike Britanije o Ukrajini

Poljski ministar spoljnih poslova Radoslav Sikorski je u svojoj rezidenciji na sjeveru Poljske ugostio novog šefa britanske diplomatije Dejvida Lamija, a dva zvaničnika su razgovarala o neophodnosti kontinuirane podrške Ukrajini u ratu protiv Rusije.

Sikorski je najavio sporazum o bilateralnoj bezbjednosnoj saradnji između Poljske i Ukrajine, koji odražava slične obaveze Velike Britanije i drugih zemalja G7

”Namjeravamo da pokažemo Vladimiru Putinu da nas ne može podijeliti. Mi stojimo kao najmoćniji savez u istoriji, pri čemu je sudbina Ukrajine od ključnog značaja za nas”, izjavio je on.

Holandija će Ukrajini obezbijediti još jedan PVO “patriot”

Holandija će zajedno sa svojim partnerima obezbijediti Ukrajini dodatni PVO sistem “patriot”, saopštili su ministri odbrane i spoljnih poslova te zemlje, piše UNIAN.

Kijev će takođe dobiti 2 miliona eura od partnera za istragu ratnih zločina Ruske Federacije, saopštili su holandski zvaničnici tokom posjete Kijevu na zajedničkom brifingu sa ukrajinskim ministrom spoljnih poslova Dmitrijem Kulebom, prenosi Radio Sloboda.

Ukrajinska vojska: Oborili smo još jedan ruski avoin na Pokrovskom pravcu

Na Pokrovskom pravcu u Donjeckoj oblasti, ukrajinski PVO lovci su oborili ruski “su-25”, saopštava ukrajinska vojska na Telegramu.

Napominje se da je ruska letelica gađala položaje jedinica Odbrambenih snaga Ukrajine.

“PVO lovci zasebne mehanizovane brigade imena general-pukovnika Marka Bezručke srušili su još jedan jurišnik `su-25`, koji sada gori u stepama ukrajinskog Donbasa”, naglašavaju u OSU “Horticija”.

Kijev: Rusi uništili lažne sisteme “patriot”

Ukrajina tvrdi da su navodi ruskih trupa da su raniji napadi uništili dva PVO sistema “patriot” netačni, već da su pogođeni mamci – “dizajnirani da rasipaju skupe neprijateljske rakete”.

Moskva je saopštila da se napad dogodio u oblasti crnomorske luke Južno, dodajući da je uništena i radarska stanica.

Navode da su korišćene balističke rakete “iskander-m”.

Ukrajina je ranije izlagala jeftine mamce napravljene da izgledaju kao zapadni PVO sistemi vrijedni više miliona dolara, piše Rojters.

Komandant ukrajinskog vazduhoplovstva Nikolaj Oleščuk kaže da je Rusija takođe pogodila avione-mamce u raketnom napadu na ukrajinski vojni aerodrom u srijedu.

“Hvala svima koji pomažu u kvalitetnim avionima-mamcima i sistemima protivvazdušne odbrane. Neprijatelj sada ima manje Iskandera, ali mi ćemo donijeti više mamaca”, kaže Oleščuk.

Sijarto najavio nove Orbanove “mirovne sastanke”

Mađarski ministar spoljnih poslova Peter Sijarto najavio je sljedeće sedmice, kako je rekao “mirne korake”, nove mirovne sastanke premijera Viktora Orbana. Takođe je savjetovao političare da “vežu pojaseve”.

Prvo je na Fejsbuku objavio poruku kojom je najavio prvu nedjelju mađarskog predsjedavanja EU.

“Sada svi mogu biti uvjereni da će narednih šest mjeseci biti misija mira koja će konačno doneti mir u našem regionu”, rekao je političar.

“Ovi nas napadi ne odvraćaju niti sramote Misija mira se nastavlja i čak postaje jača, pa molim evropske političare koji podržavaju rat da vežu pojaseve i prate novosti sljedeće nedjelje“, preporučio je šef mađarske diplomatije. Ministarstvo.

I sam Orban je ranije najavio “neočekivane sastanke“, ali nije precizirao sa kim tačno treba da se održe.

On je, međutim, na društvenoj mreži Iks izjavio da će od 8. jula nastaviti napore za rješavanje rusko-ukrajinskog rata.

Udio ruskog gasa u Austriji premašuje predratni nivo

Austrija je u aprilu uvezla 81 odsto prirodnog gasa iz Ruske Federacije, a mjesec dana ranije ovaj udio je bio još veći – 93 odsto.

To je izvijestio sopstveni dopisnik Ukrinforma iz Beča pozivajući se na podatke Ministarstva za zaštitu klime, životne sredine, energetike, mobilnosti, inovacija i tehnologija Austrije.

Prema podacima specijalizovane informativne platforme resora, u februaru i januaru ove godine ukupan udio ruskog gasa u austrijskom uvozu iznosio je 87 odsto, odnosno 97 odsto.

U februaru 2022. Austrija je uvezla 79 odsto svog gasa iz Rusije.

Ruske snage kontrolišu naselje Čigari u Donjecku

Rusko Ministarstvo odbrane saopštilo je da su ruske jedinice iz grupe “Centar” preuzele kontrolu nad strateškim mjestom Čigari u Donjecku.

Dodaje se da su jedinice grupe Centar u sklopu najnovijih akcija poboljšale svoju taktičku poziciju, prenijela je agencija RIA Novosti.

GUR: Spalili smo ruski “Žitel”

Obaveštajci Odjeljenja za aktivna dejstva Glavne obavještajne uprave Ministarstva odbrane Ukrajine, u saradnji sa jedinicom za vazdušno izviđanje 45. odvojene artiljerijske brigade, otkrili su i zapalili vatru na dva ruska vojna postrojenja u privremeno okupiranoj teritoriji Donjecke oblasti, saopštio je GUR.

Kako se navodi, u Debaljcevu su obavještajci napali logistički centar u kome su ruski osvajači čuvali opremu za tenkove i municiju.

“U Novoluganskom je spaljena skupa ruska automatizovana stanica za ometanje R-330Ž Žitel“, saopštili su obavještajni zvaničnici.

Vježbe ukrajinske rječne flotile na Dnjepru

Mornarica je na akumulacijama rijeke Dnjepar izvela taktičku obuku snaga i sredstava Rječne flotile.

“Događaj je održan uz učešće čamaca primljenih u okviru programa međunarodne tehničke pomoći i u saradnji sa drugim jedinicama Odbrambenih snaga Ukrajine”, saopštila je Mornarica.

Mornari su, kako se navodi između ostalog, provjeravali karakteristike i sposobnosti primljenih stranih čamaca za izvršavanje zadataka u uslovima savremenog rata sa Rusijom.

Vanredno stanje u oblasti Voronjež nakon udara ukrajinskog drona

U delovima ruske oblasti Voronjež uvedeno je vanredno stanje nakon što je ukrajinski napad dronom izazvao požar u skladištu, rekao je gubernator zapadnog regiona koji se graniči sa Ukrajinom Aleksandar Gusev.

“Nije bilo žrtava“, rekao je Gusev dodajući da se neki stanovnici Podgorenskog okruga evakuišu.

Ukrajinski mediji su prenijeli da su detonacije u skladištu municije.

Moskva: Uništena dva ukrajinska “patriota”

Ministarstvo odbrane Rusije saopštilo je da je raketama operativno-taktičkog kompleksa ”iskander” pogođena pozicija baterije protivvazdušnog raketnog sistema ”patriot” Oružanih snaga Ukrajine u rejonu sela Južno u Odeskoj oblasti u Ukrajini i da su uništena dva lansera sistema ”patriot”.

Ministarstvo je objavilo i snimak uništavanja dva lansera sistema “patriot”, prenosi RIA Novosti.

Agencija navodi da je uništena i radarska stanica “Žirafa”.

Ukrajina oborila sve ruske “šahede”

Protivvazdušna odbrana Ukrajine oborila tokom noći svih 13 “šaheda” koje je lansirala Rusija u Kirovogradskoj, Harkovskoj, Sumskoj i Poltavskoj oblasti, saopštilo je Vazduhoplovstvo.

Bajden tvrdi: Ja sam taj koji je zaustavio Putina

Američki predsjednik Džozef Bajden rekao je da je on “zaustavio” vladara Ruske Federacije Vladimira Putina.

Tokom intervjua za ABC, Bajden je podršku Ukrajini i ujedinjenje više od 50 saveznika oko pomoći Ukrajini nazvao jednim od glavnih dostignuća njegovog predsjedavanja.

Takođe je insistirao da je u dobroj formi i da će moći da pobijedi Donalda Trampa na predsjedničkim izborima.

Na pitanje voditelja da li bi želio da se podvrgne nezavisnom ljekarskom pregledu, koji bi uključivao neurološke i kognitivne testove, Bajden je odgovorio da se „svakog dana“ podvrgava kognitivnom testu.

“Sve što radim. Znate, ja ne vodim samo kampanju, ja upravljam svijetom. Ne želim da ovo zvuči hiperbolično, ali mi smo najvažnija nacija na svijetu”, poručio je američki predsjednik.

Rusi napali Pavlograd

Ruske trupe su noćas izvele raketni napad na Pavlograd Dnjepropetrovske oblasti, u kojem su oštećene četiri privatne kuće, objavio je šef regionalne državne administracije Sergej Lisak.

“Na sreću nije bilo stradalih i povrijeđenih”, dodaje Lisak.

Nastavljaju se borbe na istoku Ukrajine

Nastavljaju se borbe na istoku Ukrajine, a najintenzivniji su sukobi u hersonskom, harkovskom, dnjepropetrovskom, nikopoljskom i donjeckom pravcu, gdje je u posljednja 24 sata poginulo najmanje 13 osoba. Ruska vojska ističe da napreduje u Donjeckoj oblasti.

Više od 100.000 Ukrajinaca ostalo je bez struje u Sumskoj oblasti poslije ruskog napada na energetsko postrojenje u ovom području. U toku su radovi na ponovnom uspostavljanju isporuke električne energije.

Ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenski kaže da su uspjeli da vrate 3.310 ljudi iz ruskog zarobljeništva, te da će nastaviti da učestvuju u razmjenama vojnih zatočenika.

 

Najnovije

Najčitanije

Povezano

Komentari

Subscribe
Notify of

0 Komentara
Najstariji
Najnoviji Najpopularniji
Inline Feedbacks
Pregedaj sve