Četvrtak, 19 Septembra, 2024
Rubrika:

Poslanici usvojili sve zakone potrebne za IBAR

Propisi usvojeni glasovima vlasti i opozicije

Poslanici Skupštine Crne Gore usvojili su večeras nakon maratonske sjednice još pet zakona potrebnih za dobijanje Izvještaja o procjeni ispunjenosti privremenih mjerila za poglavlja 23 i 24 (IBAR)-Predlog zakona o medijima, Predlog zakona o nacionalnom javnom emiteru – Javnom medijskom servisu Crne Gore, Predlog zakona o audiovizuelnim medijskim uslugama, Predlog zakona o izmjenama i dopunama Zakona o oduzimanju imovinske koristi stečene kriminalnom djelatnošću i Predlog zakona o sprečavanju korupcije. I za ove zakone glasali su predstavnici vlasti i opozicije, ali je bio i mali broj uzdržanih. Prije glasanja Vlada je večeras odbila amandmane opozicije na tekst zakona o RTCG.

Skupštine je u četvrtak jednoglasno usvojila predlog Zakona o lobiranju, izmjene i dopune Zakonika o krivičnom postupku, Zakona o sudovima, izmjene i dopune Zakona o Sudskom savjetu i sudijama.

Usvojene su i izmjene i dopune Zakona o Centru za obuku u sudstvu i državnom tužilaštvu, Izmjene i dopune Zakona o državnom tužilaštvu i dopune Zakona o Specijalnom državnom tužilaštvu.

Podsjetimo, Evropska komisija (EK) je u procjeni ispunjavanja privremenih mjerila u poglavljima 23 i 24 konstatovala da je Crna Gora, sveukupno, ispunila privremene standarde, dostigla dobar rezultat na nivou usklađenosti i napreduje u primeni pravnih tekovina EU, navodi se u dokumentu u koji je TVCG imala uvid.

Tok sjednice:

Glasanje počelo nakon 23 sata

Nakon 23 sata sjednica je nastavljena a u skupštinsku salu došao je premijer Milojko Spajić sa dijelom zvaničnika Vlade.  Počelo je glasanje  o zakonima koji su danas bili na dnevnom redu.

Poslanici glasaju o Predlogu zakona o izmjenama i dopunama Zakona o oduzimanju imovinske koristi stečene kriminalnom djelatnošću, Predlogu zakona o sprečavanju korupcije, Predlogu zakona o medijima, Predlogu zakona o nacionalnom javnom emiteru – Javnom medijskom servisu Crne Gore i Predlogu zakona o audiovizuelnim medijskim uslugama.

Završena rasprava, odbor odlučuje o amandmanina, nakon toga glasanje

Predsjednik Skupštine Mandić dao je pauzu u trajanju od dvadeset minuta da bi odbor i poslanici razmotrili amandamne

Vujović: Ne miješamo se u upravljačke organe Javnog servisa

Ministarka Vujović poručila je na sjednici da se resor na čijem je čelu ne miješa u upravljačke organe Javnog servisa.

“Kad bismo to činili, napravili bismo grešku. Mi smo se borili da se izvršna vlast ne miješa u rad nezavisnih institucija. RTCG je to po definiciji, a mi svakako očekujemo pravosudni epilog na temu reizbora i izbora generalnog direktora Javnog servisa”, kazala je ona.

Bojanić Lalović: Zakon predviđa jednak broj godina iskustva za direktora RTCG-a i direktora neke obrazovne ustanove

Poslanica Demokratske partije socijalista Zoja Bojanić Lalović kazala je da je predloženim zakonom predviđeno isto godina iskustva za direktora RTCG-a i direktora neke obrazovno – vaspitne ustanove.

“Htjeli bismo da čujemo Vaše mišljenje, odnosno obraćanje Evropske fedracije novinara, jer oni ne samo da ne podržavaju promjene donešene u “pet do 12”, već ukazuju na to da smatraju da ovaj stav nije u skladu sa javnim interesom”, dodala je Bojanić Lalović.

Camaj: Albanski forum će podržati zakone

Poslanik Albanskog foruma Nikola Camaj rekao je da je linija između slobode izržavanja i cenzure veoma tanka.

On je podsjetio da se najviše govorilo u uslovima za izbor rukovodstva RTCG i pitanja marketinga u mprajm tajmu.

“Nama je bitno da su evropske institucije dale zeleno svjetlo za predloge, i mi ćemo ih podržati bez amandmana. Vrijeme je pred nama i sve možemo dorađivati”, rekao je Camaj.

Ćinćur: Ide se direktno na štetu manjim medijima

Radinkia Ćinćur, nezavisna poslanica, kazala je da se predloženim zakonom nameće veći procenat obavezne produkcije, što posebno udara na manje medijske kuće. Kako je navela, TVCG ima garantovanih 20 miliona eura iz budžeta i ovakvim rješenjima ide se direktno na štetu manjim medijima. Istakla je da se javni servis ponaša kao komercijalni medij, i da predložena rješenja favorizuju RTCG.

Ćinćur je kazala da se smanjenjem kriterijuma za izbor generalnog direktora i članova savjeta ne može govoriti o unapređenju, već o nastavku političke kontrole.

“Zašto nije ispoštovan dogovor s radne grupe da se poveća broj članova sa 9 na 11. Dobili bismo mogućnost da imamo više sadržaja za kulturu i obrazovanje, a ne samo za politiku i sport. Molim ministarku da prihvati amandmane koje ćemo podnijeti a kojima se vraćaju prvobitna rješenja za izbor rukovodstva RTCG i ukida pravo na marketing u prajm tajmu”, navela je Ćinćur.

Poslanik Bošnjačke stranke (BS) Admir Adrović rekao je da će ta stranka podržati predložene zakone. Kako je rekao, rješenja koja su predata poslanicima osnov su da se unaprijedi položaj medija.

“Posebno smo zabrinuti zbog činjenice da u finansijskom smislu, jedan broj lokalnih javnih emitera nijesu u zavidnom položaju. Vjerujemo da se tu može više uraditi”, rekao je Adrović.

Dizdarević: Neće biti unaprijeđeno puno toga

Abaz Dizdarević je rekao da ponuđena rješenja neće unaprijediti puno toga kada je u pitanju objektivno novinarstvo. On je rekao da premijer slanjem uputstva o amandmanima i obavezi da se o njima informiše Vlada jasno pokazuje da nema povjerenja u pojedine ministre. Naglasio je da mu sve djeluje kao bitka dvije frankcije u vlasti za kontrolu nad javnim servisom.

“Mislim da bi se moralo obratiti puno više pažnje na dešavanja i žalbe u javnom servisu, gdje radi blizu 1.000 ljudi”, kazao je Dizdarević.

Petrić: Treba pomoći lokalnim javnim emiterima

Poslanik Evrope sad Dražen Petrić kazao je da je bitno da medijski pluralizam živi.

“I meni se ponekad rad nekih medija ne dopada, mislim da spinuju. Ali to je cijena demokratske slobode, pravo na mišljenje, pravo na stav”, rekao je Petrić.

On je naglasio da su predložena rješenja dobra, i da ih treba podržati. Biće prilike i da budu dorađivana, navodi.

“U kontaktu sam sa nekim lokalnim javnim emiterima, stanje nije dobro. Mislim da se na ekonomskom planu može uraditi mnogo toga”, rekao je Petrić.

Vujović: Što plenum izglasa, to se mora poštovati

Ministarka Vujović poručila je na sjednici da što plenum izglasa, to se mora poštovati.

“Zadnja riječ je poslanička”, kazala je Vujović.

Zirojević: Koliko je presuda potrebno da se Boris Raonić ukloni iz fotelje

Poslanik Demokrata Duško Stijepović kazao je da će glasati za ovaj zakon zbog IBAR-a, pa ga naknadno dorađivati.

Poslanik SD-a Nikola Zirojević kazao je da se ovi zakoni donose samo zbog jednog čovjeka, aktuelnog direktora RTCG.

“Ovo se radi samo zbog ostanka jednog čovjeka na funckciji”, naveo je Zirojević.

Pita koliko je presuda potrebno da se Boris Raonić ukloni iz fotelje.

Vuković: DPS će glasati za usvajanje medijskih zakona

Poslanik DPS-a Ivan Vuković je čestitao građanima dobijanje IBAR-a, i naglasio da je to vrlo važan korak naprijed u evropskim integracijama.

On je najavio da će DPS glasati za medijske zakone jer je to interes države Crne Gore i njenog puta ka EU, ali je istakao da se iza kulisa nizom rješenja pokušava napraviti politička kontrola javnog emitera.

“Ne može da bude u interesu javnog servisa da ima manje iskusnog direktora, i ne može biti u interesu Crne Gore da ima manje uspješne privatne medije”, rekao je Vuković.

On je istakao da se juče desilo što se nikad nije desilo – premijer donio obavezujuću odluku o povlačenju ministra.

“To je sloboda jednoumlja”, dodao je on.

Prema njegovim riječima trenutno vladaju sukobi dvije frakcije, ako ne i više, za preuzimanje političkog uticaja na Javni servis RTCG.

Čarapić: Mislimo da su ovi zakoni korak naprijed 

Predsjednik Poslaničkog kluba PES-a Vasilije Čarapić rekao je da će Crna Gora dobiti IBAR i put ka završnim mjerilima kada poslanici usvoje zakone kako je predložila Evropska komisija, bez intervencija.

Prema njegovim riječima naredni sastanak Radne grupe EU za proširenje (COELA) je 10. juna a finalna odluka 18. juna o IBAR.

On je između ostalog rekao da opozicija nekim diskusijama želi da razdvoji PES i Demokrate, ali da su te dvije stranke partneri.

“Uvjeren sam da se nećemo razdvojiti po ovim pitanjima. Mislimo da su ovi zakoni korak naprijed i da već kaskamo, jer se sa nekim direktivama EU nijesmo usaglasili”, kazao je Čarapić.

Vujović: Medijski zakoni su dio prioritetnih

Ovlašćeni predlagač Valde za set medijskih zakona je ministarka kulture i medija Tamara Vujović.

“Predlog zakona o medijima, predlog zakona o nacionalnom javnom emiteru – Javnom medijskom servisu Crne Gore i predlog zakona o audiovizuelnim medijskim uslugama važni za pozitivan IBAR od Evropske komisije. Medijski zakoni su dio prioritetnih jer su medijske slobode veoma važne za ukupne slobode, a regulisanje ovih oblasti vrlo je važno za ukupno stanje u društvu. Potrebno je da imamo snažan i stabilan javni servis”, kazala je Vujović.

Vujović je poručila da država i brani i gradi na medijskom polju i zdravim medijskim zakonodavstvom.

Nastavljena sjednica raspravom o setu medijskih zakona

Počeo je objedinjeni pretres o setu medijskih zakona. Pressjednik Skupštine Andrija Madnić je kazao da je na Koelgijumu dogovoreno da objedinjena rasprava traje tri sata, bez uvodnih izlaganja.

Koprivica: Ako opozicija brine o budžetu, neka objasne Perović, Bemaks i Master inžinjering

Poslanik PES-a Vasilije Čarapić je ocijenio da zakon o oduzimanju imovinske koristi stečene kriminalnom djelatnošću proširuje opseg imovine koja može biti oduzeta. Istakao je da je ovaj zakon dobio pozitivno mišljenje od Evropske komisije.

“Niko ko je dobronamjeran ne može naći manjkavosti ovog zakona”, kazao je on.

Potpredsjednik Vlade Momo Koprivica objasnio je da postoje dva modela ovog zakona o oduzimanju – građansko-pravni i krivično-pravni, te da je razlika u dokazivanju.

Istakao je da građansko pravni bolji model, te da je krajnji cilj Vlade uvođenje građansko-pravnog jer je krivično-pravni pokazao ozbiljne nedostatke.

Komentarišući partije opozicije koje su napustile sjednicu, Koprivica je rekao da treba da objasne neke stvari koje ih se tiču u vezi sa zakonima.

“Kada pričaju o budžetu i štetama koje bi nastale, da li su se o tome starali kada je gospođa Perović sebi strpala u džep, mimo zakona, preko 13.000 eura”, rekao je Koprivica.

Istakao je da su njihovi finansijeri Bemax i Master inžinjering te da treba vidjeti koliko su oni oštetili državni budžet.

Čarapić: Naprednija verzija zakona o oduzimanju imovine

Poslanik PES Vasilije Čarapić smatra da opoziicja koristi trenutak da pokaže nestabilnost unutar Vlade.

”Na nama je da se fokusiramo na ono što je suština. Konkretno, Zakon o oduzimanju imovinske koristi stečeno kriminalom predstavlja unaoređenje postojećeg rješenja jer se povećava efikasnost u postupku oduzimanja imovinske koristi. Ovim zakonom se proširuje opseg koja može biti oduzeta, podrazumijevajući i digitalnu imovinu”, rekao je Čarapić.

DPS napustio zasijedanje

DPS je uoči rasprave o Predlogu zakona o oduzimanju imovine napustio sjednicu.

Mugoša: Prekršeni dogovori sa kolegijuma

Mugoša je kazao da sve što je dogovoreno sa Kolegijuma, je prekršeno.

”Dogovora sa vama očigledno nema, jer vi to ne želite”, rekao je obraćajući se poslanicima PES.

Zirojević: Poruka za ministarku

Nikola Zirojević iz SD rekao je da njihovim amandmanom ne može se poremetiti dobijanje IBAR, koji je prihvatio Milović.

On je kazao da se ministarki Vujović se šalje poruka da ne uvaži amandmana na medijske zakone.

”Mi nećemo učestvovati u pokušaja disciplinovanja na ovaj način”, rekao je Zirojević.

Upitan od strane Mandića, šta će uraditi, Andrija Nikolić je rekao:

”Dogodile su se stvari koje se nisu događale u istoriji parlamentarizma. Prvi put premijer izdaje obavezujuć eupustvo za ministre, šaljeći poruku da ne vjeruje ministrima, želeći da stavi do znanja da svaku odluku moraju da konsltuju sa njim. Prvi put se dogodilo da se predlagač mijenja u toku skupštine rasprave. Na ovaj način se unižava parlament”, podvukao je Nikolić.

Rekao je da neće učestovati u raspravi kada na dnevnom redu bude predlog zakona koji treba da obrazlaže Koprivica, jer smatraju da nije kompetentan. Ipak, rekao je da će učestovat u raspravi o medijskim zakonima.

Mandić je kazao da je plan da do večeras završe sa raspravom i pozvao na konstruktivno djelovanje. On je rekao da na Kolegijumu nije postignuta saglasnost oko toga ko treba da predstavlja zakone.

Nastavljeno zasijedanje

Skupština Crne Gore nastavila je sa radom, nakon sjednice Kolegijuma. Prema nezvaničnim saznanjima Pobjede, dogovor sa kolegijuma je da potpredsjednik Vlade Momo Koprivica nastavi da predstavlja zakone.

Poslanik DPS-a Andrija Nikolić komentarišući odluku Vlade Crne Gore koja je opozvala ministra pravde Andreja Milovića sa ‘pozicije’ njenog predstavnika, odnosno predlagača IBAR zakona u Skupštini, zato što se, kako ističu, oglušio o njeno uputstvo, kazao da vlada želi od ministara da napravi lutke na koncu.

“Ovo je klasično nepoštovanje prema vrijednijim ljudima iz Ministarstva pravde, koji su zajedno sa Ministrom Milovićem godinu dana pripremali ovaj set zakona i u razgovorima sa Venecijanskom komisijom, sa Evropskom komisijom, sa Grekom i sa Savjetom Evrope, usaglašavali ove predloge zakona. Dakle, vlada pokušava od ministara da napravi lutke na koncu, koji nemaju svoj integritet i svoju autonomiju koju im obezbeđuje Ustav i poslovnik ove Skupštine da dođu u parlament i da prihvataju amandmane ili ne prihvataju amandmane opozicije. Sprovodi se jedna vrsta diktature nad parlamentom, kao u Sjevernoj Koreji, gdje se upućuje predhodno obavezujuće upustvo.Za mene je to neprihvatljivo”, rekao je Nikolić.

On je zatražio od predsjednika Skupštine Andrije Mandića da odredi pauzu, da se na Kolegijumu razmotre argumenti i da predlagač koji je na početku ovlašćen od vlade,  dođe u parlament i dovrši raspravu.

Poslanik URE Filip Adžić je rekao da svjedoče lakrdiji koju svakodnevno Vlada Crne Gore i jedan dio parlamentarne većine,  prave pred licem javnosti.

“Potpuno je sada jasno, zašto ne žele da dolaze i na kontrolna saslušanja, zašto izbjegavaju Skupštinu Crne Gore, jer svaki put kada se neki od njihovih ministara ili predstavnika pojavljuju u ovom domu, potrebno je bačiti bijeli peškir, što je juče napravljeno Ono što radi ministar pravde, apsolutno nema nikakve veze sa političkom odlukom da Crna Gora dobije Ibar i da je potpuno nebitno što se predlaže i da se pod plaštom Ibara želi predložiti nešto što mi smatramo kukavičijim jajem, jer da zaista postoji opravdana obaveza da donesemo dobre zakone i da na pravi način ljudi koji su donosili te zakone brane ono što su predložili poslanicima, ne bi se desilo da nas imamo ovu rokadu koja je nečuvena u političkom životu. Danas građani mogu da svjedoče da je funkcija ministra unižena”, smatra Adžić.

Darko Dragović iz PES-a rekao je da Vlada ima pravo da predloži bilo kog svog člana da predloži kao predalgača popisa. Tvrdi da nije bitno da li je to Milović ili Koprivica, jer je, kako tvrdi to tehničko pitanje.

Nakon negodovanja opozicije Mandić je dao pauzu i zakazao Kolegijum na kojem će se raspravljati o njihovim argumentima da se Milović vrati u Skupštinu i nastavi oblazloženje IBAR zakona.

Najnovije

Najčitanije

Povezano

Komentari

Subscribe
Notify of

1 Komentar
Najstariji
Najnoviji Najpopularniji
Inline Feedbacks
Pregedaj sve
cetinje
07.06.2024-13:44 13:44

Jadni Dragovic jos kad bi se imao CIJI KAZATI nesoj i nikogovina od cukun djeda pa na ovamo, a “vtez”od Kakricke gore “bernandinac”Carapic opet izigrava veceg majmuna nego sto je,ljepote Bozije. Ali Pepa pigs “svuda stize”,direkno iz Pive sa dobrog korita pravac u Parlamentat na “mekinje”ogladnio vepar iz Banjana.