Subota, 28 Septembra, 2024
Rubrika:

UŽIVO Ruske snage pojačavaju tempo napada na Siverskom i Kurahovskom pravcu; Ukrenergo: Sjutra moguće restrikcije u cijeloj zemlji

Ruska vojska napala je rano jutros energetska postrojenja u pet regiona Ukrajine, saopštio je ukrajinski ministar energetike Ukrajine German Galuščenko. Dozvola predsjednika Džozefa Bajdena Ukrajini da koristi američko oružje za ciljeve na teritoriji Rusije već je stupila na snagu, izjavio je Majkl Karpenter, direktor za evropske poslove u Savjetu za nacionalnu bezbjednost SAD.

Rat u Ukrajini 829. dan.

Ruske snage pojačavaju tempo napada na Siverskom i Kurahovskom pravcu

Pritisak ruske vojske na Pokrovskom pravcu se ne smanjuje, istovremeno se pojačava tempo napada na Siverski i Kurahovski pravac, saopštio je Generalštab Oružanih snaga Ukrajine na Fejsbuku.

“Ukrajinski vojnici fleksibilno odgovaraju na akcije okupatora i preduzimaju sve neophodne mere da iscrpe ofanzivni potencijal ruskih trupa”, saopštio je Generalštab.

U Harkovskoj oblasti ruska vojska lansirala je vođene vazdušne bombe na Vovčanski Hutor i Zibini, a u popodnevnim satima, Rusi su izveli raketni napad na Harkov, navodi se u saopštenju.

Tajani: Šolcova odluka o korišćenju njemačkog oružja može dovesti do Trećeg svjetskog rata

Italijanski ministar spoljnih poslova Antonio Tajani upozorio je da odluka njemačkog kancelara Olafa Šolca da dozvoli Ukrajini da koristi njemačko oružje na ciljevima unutar Ruske Federacije može dovesti do Trećeg svjetskog rata.

”Samo jedna mala greška može imati katastrofalne posljedice. To mora da bude jasno”, ocijenio je Tajani na nacionalnoj konvenciji mladih preduzetnika.

On je istakao da Italija nije saglasna s izborima njemačkog kancelara i ponovio da Rim podržava Ukrajinu, ali da se italijansko oružje neće koristiti na metama na teritoriji Rusije, prenosi Ansa.

Ukrenergo: Sjutra moguće restrikcije u cijeloj zemlji

Ukrajinski distributer električne energije “Ukrenergo” saopštio je da će u nedjelju na snazi biti ograničenja potrošnje struje, zbog kojih su tokom noći i večeri moguće restrikcije, preneo je Ukrinform.

Ograničenja će biti na snazi od jedan do pet časova ujutru, kao i od 19 časova do ponoći.

Kijev: Ruske snage gađale Nikopolj

Iz Dnjepropetrovske vojne uprave je saopšteno da su ruske snage tokom dana pet puta gađale Nikopolj i još tri mjesta u okolini tog grada, preneo je Ukrinform.

Navode da nije bilo žrtava, a da oštećeni dalekovod i zgrada jednog preduzeća.

Zelenski traži podršku Kijevu na bezbjednosnom samitu u Singapuru

Ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski stigao je danas u Singapur gdje se održava bezbjednosni samit “Šangri-La dijalog”, u nastojanju da prikupi podršku Kijevu u jeku ruske ofanzive.

Zelenski je izašao iz bijelog Audija ispred luksuznog hotela u kome se održava “Šangri-La dijalog” i brzo ušao u predvorje, koje je bilo krcato bezbjedonosnim zvaničnicima iz cijelog svijeta, novinarima i gostima hotela.

Zelenski bi trebalo da se učesnicima bezbednosnog samita obrati sutra oko 11.30 po lokalnom vremenu, saopštio je Međunarodni institut za strateške studije, koji je organizator događaja.

Orban: Evropa mora da bude spriječena da uđe u rat

Premijer Mađarske Viktor Orban je u obraćanju tokom “Marša za mir” koji je održan u Budimpešti poručio da Evropa mora da bude spriječena da uđe u rat, prenio je Rojters.

“Nikada pre nije bilo ovoliko ljudi koji su se okupili radi mira. Mi smo najveće mirovne snage u Evropi. Evropa mora da bude spriječena da uđe u rat, u svoje sopstveno uništenje”, poručio je Orban.

Tužilaštvo: Broj poginulih u Harkovu porastao na devet

Pronađeno je tijelo još jedne žrtve jučerašnjeg ruskog granatiranja Harkova, saopšteno je iz regionalnog tužilaštva, prenosi Ukrinform.

Time je broj žrtava porastao na devet.

Ruske trupe su pogodile Harkov sa pet raketa. Jedna od njih udarila je u petospratnicu. Uništena je i trospratna zgrada u kojoj su se nalazile prodavnice.

Sinegubov: Rusi KAB-om pogodili šumski pojas Harkova

Ruska vojska je vođenom municijom pogodila šumski pojas u oblasti Harkov, saopštio je Oleg Sinegubov, šef Harkovske OVA.

Trenutno nema podataka o žrtvama, navodi Sinegubov.

Skoro 4.000 hektara šume gori u Harkovskoj oblasti

U Harkovskoj oblasti je devet šumskih požara, a više od 3.700 hektara šuma je zahvaćeno plamenom, navodi Državna služba za vanredne situacije Ukrajine.

Prema riječima spasilaca, većinu požara izazvali su okupatori.

Do sada je bilo moguće obuzdati šest požara na površini od oko 2.300 hektara.

Ukrhidroenergo: Pogođene dvije hidroelektrane, oprema ozbiljno oštećena

Ruske trupe su pogodile dvije hidrocentrale, a oprema je ozbiljno oštećena, saopštio je Ukrhidroenergo.

“Neprijatelj je pucao na energetske objekte u pet regiona Ukrajine, pogođene su i dvije hidroelektrane. Ima i pogotka u infrastrukturi u blizini stanica“, navodi Ukrhidroenergo.

Zelenski u Singapuru na bezbjednosnoj konferenciji

Predsednik Ukrajine Volodimir Zelenski doputovao je u Singapur na bezbjednosnu konferenciju o dijalogu Šangri-La i sastanke sa visokim stranim zvaničnicima.

“U Singapuru ću se obratiti na konferenciji i održati niz sastanaka, posebno sa predsjednikom Singapura Tarmanom Šanmugaratnamom i premijerom Lorensom Vongom, predsjednikom Istočnog Timora Hozeom Ramos-Hortom, ministrom odbrane Sjedinjenih Američkih Država Lojdom Ostinom i singapurskim investitorima“, objavio je Zelenski na Iksu.

Rakete i dronovi oboreni iznad Belgorodske i Brjanske oblasti

Ruske snage protivvazdušne odbrane uništile su dvije taktičke rakete “Točka-U” i tri bespilotne letilice iznad Belgorodske oblasti, saopštilo je rusko Ministarstvo odbrane.

“Pokušaj kijevskog režima da izvede teroristički napad pomoću taktičkog raketnog sistema Točka-U i bespilotnih letilica tipa aviona na objekte na teritoriji Rusije Federacija je zaustavljen”, navodi se u saopštenju.

Takođe, jedan dron je oboren iznad teritorije Brjanske oblasti.

Ministarstvo odbrane: Ciljevi pogođeni, udar odgovor na pokušaj Kijeva da ošteti ruske energetske objekte

Oružane snage Ruske Federacije izvele su grupni udar visokopreciznim vazdušnim i morskim oružjem velikog dometa na ukrajinske energetske objekte koji podržavaju rad preduzeća vojno-industrijskog kompleksa, saopštilo je Ministarstvo odbrane.

Pored toga, pogođeni su arsenali u kojima se nalazi zapadno oružje, dodaje se u saopštenju.

“Ovo je bio odgovor na pokušaje kijevskog režima da ošteti energetske i transportne objekte Ruske Federacije. Svrha udara ruskih snaga je postignuta. Svi naznačeni ciljevi su pogođeni”, istaklo je Ministarstvo.

Ukrajinke od danas na mobilizaciji po novom zakonu, šta se promijenilo

Mobilizacija od 1. juna u Ukrajini važi po novom predlogu zakona koji je stupio na snagu 18. maja, a koji je uticao i na žene.

Član 1. zakona o mobilizaciji određuje kakav će biti vojni upis žena. Ništa se nije promijenilo po ovom pitanju – kao i ranije, žene ljekari su obavezne da se registruju.

Predstavnici drugih profesija mogu se registrovati po želji.

Ono što se nije promijenilo je da se mobilizacija žena u Ukrajini vrši isključivo dobrovoljno. Čak ni doktorke ne mogu biti pozvane u vojsku bez njihovog pristanka.

Jedna od novina zakona tiče se ažuriranja podataka. Vojni obveznici moraju ažurirati svoje podatke u TCC na bilo koji pogodan način. Ako takvi građani ignorišu dužnost, biće kažnjeni jednako kao i muškarci.

Žene volonterke mogu biti odbijene da potpišu ugovor. Razlozi za odbijanje su sljedeći:

– ima troje djece;

– prisustvo djeteta sa invaliditetom ili usvojenog djeteta mlađeg od 18 godina;

– muž ili roditelje s invaliditetom;

– ako je žena samohrana majka

– ako je žena student ili rezervisana na poslu.

Predlog zakona takođe ukida regrutaciju i uvodi osnovnu vojnu obuku za muškarce uzrasta od 18 do 25 godina. Žene mogu dobrovoljno da prođu ovu obuku.

Zelenski: Okupator upotrebio veliki arsenal oružja

Okupatori su izveli masivan raketni napad na Ukrajinu. Mete su bili civili, infrastruktura i energetski objekti, saopštio je predsjednik Volodimir Zelenski objavljujući snimak posljedica ruskog napada.

Rekao je da je Rusija upotrebila veliki arsenal oružja.

“To je ono sa čim se Rusija bori Ove noći, još jedan napad sa više od 50 raketa različitih tipova i oko 50 dronova šahed je bio usmjeren na jug, centar i zapad Ukrajine uništeno, ali je bilo i pogodaka, sve službe rade na licu mjesta kako bi se osiguralo da će svaka žrtva dobiti svu neophodnu pomoć”, naveo je Zelenski.

Predsednik je istakao da je glavni cilj Rusije da normalizuje teror, da iskoristi nedostatak dovoljnih sistema protivvazdušne odbrane i odlučnost ukrajinskih partnera.

“Ruski teroristi razumeju samo jezik sile i jedini način da se zaustave ovaj teror i da se spriječi da postane norma je da se na vrijeme donesu efikasne odluke u Kremlju shvataju da njihov teror ne postiže svoje ciljeve“, dodao je šef države.

Institut za proučavanje rata: Rusi u ovoj godini zauzeli 752 kvadratna kilometra

Ruske snage zauzele oko 752 kvadratna kilometra ukrajinske teritorije od početka ove godine, tvrdi Institut za proučavanje rata.

Prema preliminarnim procenama Instituta, ruske snage su zauzele oko 516 kvadratnih kilometara između 1. januara i 29. aprila 2024. godine.

Vojni analitičari su primijetili da iako su ruske snage postigle značajan taktički uspjeh na sjeveru Harkovske oblasti početkom maja, ruski ministar odbrane Andrij Belousov je u velikoj mjeri precijenio napredovanje ruskih snaga u Ukrajini od početka 2024. godine.

Belousov je 31. maja rekao da su ruske snage već zauzele 880 kvadratnih kilometara 2024. godine.

Balistička opasnost s Krima

U nizu regiona Ukrajine proglašena je vazdušna uzbuna zbog prijetnje balističkim projektilima sa Krima, obavestilo je Vazduhoplovstvo Oružanih snaga na Telegramu.

Ranije je širom Ukrajine objavljena vazdušna uzbuna zbog polijetanja MiG-31K u Rusiji.

Broj poginulih u napadu na petospratnicu u Harkovu porastao na sedam

Sedmoro ljudi je poginulo u jučerašnjem ruskom granatiranju Harkova, navodi se u najnovijem izveštaju regionalnog tužilaštva.

Takođe, dodaje se i da se potraga nastavlja.

Ruske trupe su pogodile Harkov sa pet raketa. Jedna od njih udarila je u petospratnicu. Uništena je i trospratna zgrada u kojoj su se nalazile prodavnice.

Poletio MiG-31K – cijela Ukrajina raketna opasnost

Širom Ukrajine proglašena je vazdušna uzbuna zbog polijetanja MiG-31K u Rusiji, saopštilo je Vazduhoplovstvo Oružanih snaga.

“Cijela Ukrajina je raketna opasnost! MiG-31K je poletio sa aerodroma Savaslejka (Nižnjenovgorodska oblast)”, navodi se u poruci.

Osmoro djece i trudnica među ranjenima u napadu Balakliju

U raketnom napadu na Balakliju, u oblasti Harkova, ranjeno je 12 ljudi, među kojima osmoro djece i jedna trudnica.

“Neprijatelj je napao odmorište na teritoriji privatnog sektora iz raketnog kompleksa `Iskander-K`. Požari su izbili u privatnim domaćinstvima. U posljedicama granatiranja povrijeđeno je 12 ljudi“, navodi se u izvještaju Harkovske policije.

Belgija neće dozvoliti Kijevu da udari lovcima F-16 na Rusiju

Nakon što od Belgije dobije lovce F-16, Ukrajina neće moći da ih koristi protiv ciljeva na teritoriji Rusije, saopštio je premijer Aleksander De Kro, prenosi Radio Slobodna Evropa.

“Sporazum o bezbjednosti precizira da će Oružane snage Ukrajine koristiti vojnu opremu na teritoriji Ukrajine”, rekao je De Kro.

Dodao je da ukrajinski piloti već koriste belgijske F-16 za obuku.

“Naši avioni se već koriste za obuku novih ukrajinskih pilota. Naši tehnički timovi služe za pružanje tehničke podrške i obezbjeđivanje spremnosti aviona za let. Naši timovi pripremaju ukrajinske tehničare za tehničko održavanje”, naglasio je belgijski premijer.

Oleščuk: Oborili smo 35 projektila i skoro pola stotine “šaheda”

Odbrambene snage Ukrajine oborile 35 krstarećih projektila i 46 jurišnih dronova “šahed”, saopštio je na Telegramu komandant Vazduhoplovstva general-potpukovnik Nikolaj Oleščuk.

Prema njegovim riječima, ruski osvajači su izveli snažan vazdušno-raketni napad na kritične infrastrukturne objekte u različitim regionima Ukrajine, koristeći rakete vazdušnog, morskog i kopnenog baziranja, kao i bespilotne letjelice tipa “šahed”.

“Neprijatelj je ukupno lansirao 53 projektila različitih tipova i 47 jurišnih bespilotnih letjelica”, potvrdio je Oleščuk.

Blokiran saobraćaj preko hidroelektrane Dnjepar u Zaporožju

U Zaporožju je privremeno blokiran saobraćaj preko hidroelektrane Dnjepar, saopštila je patrolna policija Zaporoške oblasti.

Ivan Fedorov, šef Zaporoške OVA, rekao je da je u ruskom noćnom napadu oštećeno više od 20 stambenih zgrada i objekata energetske infrastrukture.

“Noću su Rusi masovno napali Zaporožje. Gađali su jedan od objekata energetske infrastrukture. Oštećeno je i više od 20 stambenih objekata i institucija socijalne sfere“, navodi se u objavi Fedorova.

Poljski i saveznički avioni aktivirani

Zbog raketnog napada na Ukrajinu Poljska je podigla avijaciju u nebo, saopštila je operativna komanda.

“Upozorenje, poljski i saveznički avioni su aktivirani, to može dovesti do povećanja nivoa buke, posebno u jugoistočnom dijelu zemlje”, upozorila je komanda.

Ruska vojska napala energetske objekte u pet ukrajinskih regiona

Ruska vojska napala je rano jutros energetska postrojenja u pet regiona Ukrajine, saopštio je ukrajinski ministar energetike Ukrajine German Galuščenko.

Prema njegovim riječima, napadnuti su energetski objekti u Zaporoškoj, Dnjepropetrovskoj, Donjeckoj, Kirovogradskoj i Ivano-Frankovskoj oblasti, prenosi Unian.

Ukrajinski ministar je rekao da se posljedice napada utvrđuju i da se radi na njihovom otklanjanju.

Unain navodi da je napad izveden strateškim bombarderima Tu-95MS i raketama “kalibar”.

Stupila na snagu Bajdenova dozvola

Dozvola predsjednika Džozefa Bajdena Ukrajini da koristi američko oružje za ciljeve na teritoriji Rusije već je stupila na snagu, izjavio je Majkl Karpenter, direktor za evropske poslove u Savjetu za nacionalnu bezbjednost SAD.

Predstavnik Bijele kuće je pojasnio da se ovlašćenje odnosi na mogućnost “izvođenja prekograničnih protivudara” i ne odnosi se na ATACMS ili udare dugog dometa.

Međutim, potencijalni napadi nisu samo u odbrani Harkovske oblasti, već i, kako je rekao, i iz Sumske oblasti.

Ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenski kaže da je upotreba bilo kakvog zapadnog oružja za napad na rusku teritoriju samo pitanje vremena.

Zamjenik predsjednika Savjeta bezbjednosti Rusije Dmitrij Medvedev poručuje da će Ukrajina i njeni saveznici dobiti “razarajući odgovor”.

I Njemačka je dozvolila Kijevu upotrebu svog oružja za udar na položaje Oružanih snaga (OS) Ruske Federacije u oblasti Harkov.

Litvanija smatra da Ukrajini treba dati dozvolu da napadne ruske vojne ciljeve u Bjelorusiji, ako je potrebno da bi je zaštitila.

Iz Danske poručuju da borbeni avioni F-16, čiji je transfer ranije dogovoren, uskoro kreću za Ukrajinu.

Turska se protivi učešću NATO-a u ratu u Ukrajini, jer bi to moglo dovesti do regionalnog širenja sukoba i još većih kriza.

“Podržavamo nastavak pomoći Ukrajini i sposobnost Ukrajine da pruži odvraćanje, ali ne želimo da NATO učestvuje u ovom ratu“, poručio je šef diplomatije Hakan Fidan.

Najnovije

Najčitanije

Povezano

Komentari

Subscribe
Notify of

0 Komentara
Najstariji
Najnoviji Najpopularniji
Inline Feedbacks
Pregedaj sve