Četvrtak, 19 Septembra, 2024
Rubrika:

Piteru Viru Zlatni lav za životno djelo u Veneciji

Vir je prepoznatljiv po filmskim ostvarenjima ''Društvo mrtvih pjesnika'' i ''Trumanov šou'', a 2022. godine je dobio počasnog Oskara

Slavni australijski reditelj i scenarista Piter Vir laureat je Zlatnog lava za životno djelo ovogodišnjeg Venecijanskog filmskog festivala, saopštili su organizatori smotre na Lidu.

Vir je prepoznatljiv po filmskim ostvarenjima “Društvo mrtvih pjesnika” i “Trumanov šou”, a 2022. godine je dobio počasnog Oskara.

“Venecijanski filmski festival i njegov Zlatni lav su dio folklora našeg zanata. Dobiti nagradu za životno djelo je meni, kao reditelju, velika čast”, zjavio je Vir.

Poznati sineasta (79) je počeo svoj uspon sa klasikom “Piknik kod Hanging Roka” (1975), a 1980. godine je započeo rad u Holivudu.

“Iako je za 40 godina režirao samo 13 filmova, Piter Vir je obezbijedio sebi mjesto na nebeskom svodu velikih reditelja”, izjavio je umjetnički direktor Venecijanskog festivala, Alberto Barbera.

Prepoznatljiv je, takođe, po filmovima “Svjedok” (1985) sa Harisonom Fordom u naslovnoj ulozi i “Gospodar i vojskovođa” (2003) sa Raselom Krouom.

Ovogodišnji Venecijanski filmski festival biće održan od 28. avgusta do 7. septembra.

Najnovije

Najčitanije

Povezano

Komentari

Subscribe
Notify of

0 Komentara
Najstariji
Najnoviji Najpopularniji
Inline Feedbacks
Pregedaj sve