Subota, 21 Septembra, 2024
Rubrika:

Bregu učestvuje na parlamentarnoj konferenciji o ulozi parlamenata u Berlinskom procesu

Na sastanku su se okupili članovi parlamenata sa Zapadnog Balkana i predstavnici regionalnih i međunarodnih organizacije i odbora

Krajnju pravnu odgovornost u postupku ratifikacije većine regionalnih sporazuma i obaveza snose parlamenti. Time se još jednom pokazuje potreba za većim angažmanom parlamenata u ovom postupku i to ne samo kako bi se i formalno doprinijelo njegovom demokratskom legitimitetu već i kako bi se obećanja pretvorila u stvarnost postupkom ratifikacije regionalnih sporazuma i podsticanjem njihovog sprovođenja. Drago mi je da inicijativa koju sam pokrenula kao poslanica 2015. godine zaživjela, da su parlamenti postali dio Berlinskog procesa, rekla je generalna sekretarka Vijeća za regionalnu saradnju (RCC) Majlinda Bregu na parlamentarnoj konferenciji „Uloga parlamenata u Berlinskom procesu“ koju su danas u Tirani organizovali Parlamentarna skupština Albanije uz podršku inicijative za parlamentarni dijalog Berlinskog procesa i Vijeća za regionalnu saradnju.

„Dok ocjenjujemo postignuća u okviru Berlinskog procesa i definišemo sve aktivnosti potrebne za kvantitativan i kvalitativan iskorak sa novim i transformativnijim planom za zajedničko regionalno tržište (CRM 2.0) , ovo je ujedno i ključni trenutak za parlamente da povećaju uzajamno razumijevanje i ojačaju saradnju kako među njima samima tako i sa vlastima i na taj način u potpunosti ostvare svoju ulogu u predstojećem osvježenom okviru regionalne saradnje čiji će cilj, osim integracije unutar regiona, biti i konkretnije približavanje jedinstvenom tržištu Evropske unije,“ zaključila je Bregu.

Na sastanku su se okupili članovi parlamenata sa Zapadnog Balkana i predstavnici regionalnih i međunarodnih organizacije i odbora.

Sastanak prethodi samitu u okviru Berlinskog procesa koji se održava u ponedjeljak 16. oktobra u Tirani a na kojem se očekuje da šefovi šest ekonomija Zapadnog Balkana potvrde nastavak sporazuma o mobilnosti potpisivanjem Regionalnog sporazuma o uzajamnom priznavanju stručnih kvalifikacija medicinskih sestara, babica, farmaceuta i veterinara hirurga.

Najnovije

Najčitanije

Povezano

Komentari

Subscribe
Notify of

0 Komentara
Najstariji
Najnoviji Najpopularniji
Inline Feedbacks
Pregedaj sve