Četvrtak, 19 Septembra, 2024
Rubrika:

Filipović: Odluka suda dovodi u pitanje pravdu za žrtve seksualnog nasilja

Izražavaju duboku zabrinutost povodom nedavnog slučaja seksualnog uznemiravanja koje se dogodilo u Kolašinu

Mreža za omladinski aktivizam Crne Gore (MOACG) izražava duboku zabrinutost povodom nedavnog slučaja seksualnog uznemiravanja koje se dogodilo u Kolašinu, nakon kojeg je žrtvi izrečena opomena i novčana kazna za prekoračenje nužnosti u samoodbrani.

Zamjenik koordinatorke za zaštitu ljudskih prava i sloboda Vučić Filipović kazao je da ova presuda ukazuje na gorući problem u zakonodavstvu i pravosudnom sistemu, ali i čitavom društvu.

– Ovakav epilog situacije u kojoj je građanki Crne Gore ugrožena bezbjednost i tjelesni integritet, kao i sama činjenica da se ovakvi napadi sve češće dešavaju, stvaraju nesigurno okruženje u kojem počinitelji krivičnih djela nijesu adekvatno sankcionisani, a žrtve njihovih napada ostaju bez nužne podrške i zaštite. Takvo okruženje je pogotovo pogubno za mlade i njihov razvoj, a odsustvo elementarne zaštite i podrške od institucija sistema jedan je u nizu razloga koji mladima olakšava trajni odlazak iz Crne Gore – kazao je Filipović.

On je istakao da odluka suda šalje pogrešnu poruku i dovodi u pitanje pravdu za žrtve seksualnog nasilja.

– Bez namjere da utičemo na autonomnost i nezavisnost sudske vlasti, apostrofiramo da institucije sistema moraju jasno prepoznati svoju odgovornost u borbi protiv seksualnog nasilja, i da umjesto blagonaklonog postupanja prema napadačima, svoja ovlašćenja i aktivnosti usmjere na zaštitu i podršku žrtvama seksualnog nasilja, te unapređenje i stvaranje nove zakonske regulative koja problematizuje seksualno nasilje, rodno zasnovano nasilje, femicid, te specifične probleme koji pogađaju primarno žene, kao što je osvetnička pornografija – naglasio je Filipović.

Prema njegovim riječima, neophodno je ozbiljno razmatranje konkretnog slučaja kako bi se osigurala pravičnost, podrška i zaštita za žrtve seksualnog nasilja, kao i nužno sprečavanje daljeg normalizovanja ovakvih ishoda.

Ukazuje i na potrebu za hitnom i opsežnom edukacijom zaposlenih u pravosuđu o složenosti i posljedicama seksualnog nasilja, čime bi se osiguralo pravedno i prigodno pristupanje ovakvim slučajevima.

– Potrebno je raditi i na podizanju svijesti o opasnosti i posljedicama seksualnog nasilja, omogućiti žrtvama ovih zločina pristup besplatnoj pravnoj pomoći i podršci tokom postupka, te kreirati mehanizme za nadzor i procjenu ostvarivanja načela dosljednosti, pravednosti i odgovornosti u toku pravosudnih postupaka. Na ovim promjenama mora raditi cjelokupna zajednica, jer jedino zajedno možemo graditi društvo u kojem nema mjesta za seksualno niti bilo koje drugo nasilje i u kojem pravda i istina nemaju prepreka, a u kojem žene neće biti dodatno ugrožene zbog svoga roda i pola – zaključio je Filipović.

Najnovije

Najčitanije

Povezano

Komentari

Subscribe
Notify of

0 Komentara
Najstariji
Najnoviji Najpopularniji
Inline Feedbacks
Pregedaj sve