Kroz Hercegovinu će se graditi brza cesta - Aktuelno.me

Kroz Hercegovinu će se graditi brza cesta

NOVA MREŽNA INFRASTRUKTURA UMJESTO LOKALNIH PUTEVA

U zapadnoj Hercegovini magistralni putovi postali su lokalne ceste. Rekonstrukcija se ne može izvesti – proširenje onemogućavaju sagrađeni objekti.

autoput-bih

Odgovor problemu saobraćajne zagušenosti iz svih pravaca dala je stručna studija koju je kanton uvrstio u prostorni plan.

Gradiće brza cesta kroz Hercegovinu.

- Na osnovu te prostorno-prometne studije i strategije ZHK-a, prostorni planeri su u svom dokumentu došli do skoro istih stavova, tako da su na prostoru ZHK-a projektovana dva ključna pravca, objašnjava Ivan Topić, ministar prostornog uređenja i zaštite životne sredine ZHK-a.

Brzom cestom u dva pravca – prvi pravac vezao bi se na Jadransko-jonsku cestu do čvora Zvirovići, pa od Posušja do Kupresa, drugi iz Mostara u Široki Brijega do Gruda i granice sa Hrvatskom.

Nova mrežna infrastruktura stvorila bi putokaz ekonomskom razvoju.

- Ona je važna sa dva aspekta – jedan je ekonomski dio, drugi je socijalni, koji će uticati i na kvalitet života ljudi koji žive u tom prostoru, njihovo zapošljavanje, bržu komunikaciju, protok ne samo unutar regije nego i van BiH, tvrdi Ivan Jurilj, rukovodilac Regionalne agencije za razvoj Hercegovine.

To bi nadoknadilo udaljenost pristupa koridoru VC većini opština zapadne Hercegovine i izvuklo iz dosadašnje saobraćajne izolacije.

Izvor: Federalna.bastyle=”display:inline-block;width:336px;height:280px”
data-ad-client=”ca-pub-2846068043278497″
data-ad-slot=”1618416676″>


Moja hrana

You must be logged in to post a comment Login